BiH
2

Maturanti spremni za 10. Maturantsku paradu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovog petka maturanti iz BiH će biti sudionici najveće maturantske zabave na svijetu i biti dio velike evropske maturantske zajednice.

Maturanti srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor, koja je partner projekta, sutra će se okupiti ispred Spomenika djeci Sarajeva, odakle će u dugoj veseloj povorci krenuti do SCC-a kako bi zajedno sa 30.000 maturanata iz dvanaest evropskih zemalja otplesali zajedničku koreografiju quadrill uz muziku Štrausa.

Plesna akademija Romantik i ove godine je organizator ovog jedinstvenog projekta mladih. Predsjednik organizacionog odbora Mladen Brekalo nam je rekao da će maturanti koji dođu u petak u 10:0 sati ispred Velikog Parka dobiti žute i plave majice kao i kačkete i kišobrane. Minutom ćutnje bit će odana počast svoj ubijenoj djeci u opsadi Sarajeva. Nakon toga svi maturanti će u jedinstvenoj plavo-žutoj povorci krenuti prema SCC-u gdje će satelitskim radijskim signalom biti povezani sa ostalim sudionicima Maturantske parade u dvanaest evropskih zemalja. Organizatori pozivaju i maturante koji nisu sudjelovali u pripremama da dođu sutra ispred velikog parka oni te da uzmu učešće u ovoj prelijepoj maturantskoj priči.

Nakon završenog programa ispred SCC-a maturanti idu na bazene Termalne rivijere Ilidža na Pool party, a uvečer će biti na koncertu Amela Ćurića.

Projekat su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Centar. Medijski sponzori su Klix.ba i Antena Sarajevo. Partner projekta je Fondacija Hastor i Studio 1, a sponzori Privredna Banka, Nomas Veljo, Univerzitet u Travniku i Red Bull.