BiH
99

Maturanti predstavili svoje radove kroz projekt "Noć aranžiranja"

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Maturanti sa smjera aranžer sa svojim profesorima iz Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo, danas su organizirali "Noć aranžiranja", a aranžerskom postavkom su u izlogu 'zaokružili' praktičan dio svog maturskog rada.

Sva njihova idejna rješenja se realiziraju u isto vrijeme u periodu između 18 i 21 sat, a zainteresirani imaju priliku vidjeti maturante kako prema svojim idejnim rješenjima za maturske radove aranžiraju 10 izloga u centru Sarajeva.

"Oldschool košarka", tema je odbrane maturskog rada Aldina Omeragića i Amara Aganovića koju su prezentirali u izlogu jedne trgovine. Kažu da su ovu temu odabrali jer vole sport, vole košarku, te da je uređenje izloga njihov način da mladima ukažu na to da je bolje baviti se sportom, nego besposličiti i biti na ulici.

"Uređivanje izloga je i naš umjetnički izražaj, a naša umjšenost, usklađenost boja odjeće, obuće, nakita, bit će razlogom da kupci budu motivirani i da kupe proizvod", kažu maturantice Saldina Kahrica i Elzana Čutuna.

Učenicima završnog razreda smjera aranžer ovim se projektom već drugu godinu omogućava da izađu na tržište rada i pokažu svoj potencijal, a projekt je osmišljen i kao inicijativa da se maturskim radovima pristupa na inventivan i istraživački način, a čiju konačnicu može vidjeti i javnost, te ih prepoznati kao uspješna idejna rješenja uspješnih mladih ljudi.

Ove godine u projektu "Noć aranžiranja" učestvuje 10 trgovina koje se nalaze u centru Sarajeva.