Naučna konferencija
0

Matične ćelije su zalog za budućnost

FENA
"Matične ćelije, sadašnja praksa i pogled u budućnost", naziv je konferencije koja se danas održava u Sarajevu.

Konferenciju su organizirali Cryo-Save, vodeća evropska banka matičnih ćelija i Family-Plus, ovlašteni partner Cryo-Save za BiH u partnerstvu s Ljekarskom komorom KS-a, Udruženjem ginekologa i perinatologa FBiH i Udruženjem ginekologa i opstetričara RS-a.

"Nakon uspješne godine u kojoj je više od 430 parova odlučilo pokloniti povjerenje Cryo-Saveu i Family-Plusu, odlučili smo da organizujemo konferenciju koja je okupila svjetske i domaće stručnjake da bismo podijelili praktična iskustva u terapeutskoj primjeni matičnih ćelija", izjavila je direktorica kompanije Family-Plus Sanja Todorović-Vujičić.

Među predavačima je i jedan od vodećih evropskih i svjetskih stručnjaka u oblasti istraživanja matičnih ćelija i pionira regenerativne medicine profesor Colin McGuckin, koji je prvi razvio "mini jetru" iz krvi pupčane vrpce čovjeka.

On je kazao da su matične ćelije za manje od dvadeset godina prešle put od toga da se o njima jedva govorilo do toga da se proglašavaju za budućnost medicine.

"U dvadeset godina mog iskustva i rada s matičnim ćelijama preporučio bih svakoj zemlji i svim porodicama da rade pohranjivanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce jer na taj način zemlja i ljudi osiguravaju sebi zdravlje u budućnosti", kazao je McGuckin.

"Prije 20 godina, kada sam počeo raditi, postojala je samo jedna bolest koja se liječila matičnim ćelijama, a sada ih je 85, s tim da je još 15 bolesti u fazi kliničkog ispitivanja", dodao je McGuckin.

Zahvaljujući matičnim ćelijama liječe se različite bolesti krvi, imunološke bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema, metabolične bolesti i dr. Te ćelije imaju nevjerovatnu sposobnost stvaranja različitih vrsta tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. S tom sposobnošću, matične ćelije igraju suštinski bitnu ulogu u samom toku razvoja bebe i veoma su značajne u oporavku oštećenih ili ostarjelih tkiva u kasnijim fazama života.

"Naš cilj je da terapije matičnim ćelijama učinimo dostupnim svim dijelovima svjetske zajednice bez osvrtanja na geoekonomska ograničenja. Čvrsto vjerujemo da lječenja matičnim ćelijama treba da budu dostupna cijelom svijetu, a ne samo ograničenom broju zemalja", dodao je McGuckin.

On je na konferenciji održao predavanje o temi "Budućnost regenerativne medicine, uloga pupčanika i krvi iz pupčane vrpce".

"Cryo-Save" je vodeća Evropska banka matičnih ćelija koja u ovoj oblasti ispunjava najstrožije svjetske standarde. Cijena jednog postupka čuvanja matičnih ćelija iznosi 1.985 eura.