Sarajevo
0

Međunarodna konferencija o matičnim ćelijama

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu će danas biti održana konferencija pod nazivom "Matične ćelije, sadašnja praksa i pogled u budućnost", prva međunarodna konferencija ove vrste u BiH o matičnim ćelijama i regenerativnoj medicini.

Konferenciju organizuju Cryo-Save, vodeća evropska banka matičnih ćelija, i Family-Plus, ovlašteni partner Cryo-Save za BiH, a partneri konferencije su Ljekarska komora Kantona Sarajevo, Udruženje ginekologa i perinatologa FBiH i Udruženje ginekologa i opstetričara RS-a.

U periodu od nešto više od godinu dana otkako je Cryo-Save prisutan u BiH, više od 430 bračnih parova odlučilo je sačuvati matične ćelije svoje djece radi njihove dodatne sigurnosti u budućnosti kao i sigurnosti čitave porodice.

"Cilj ove konferencije je da od vodećih evropskih i svjetskih stručnjaka i autoriteta u oblasti istraživanja matičnih ćelija, stručnoj i najširoj javnosti u BiH prezentujemo najnovija dešavanja u oblasti matičnih ćelija i regenerativne medicine općenito, naučna dostignuća, metode liječenja, kao i pogled u budućnost", izjavila je jučer na pres-konferenciji direktorica kompanije Family-Plus Sanja Todorović-Vujičić.

Očekuje se da će više od 300 doktora, predstavnika institucija i zdravstvenih radnika iz BiH i regiona prisustvovati konferenciji. Među predavačima je i jedan od vodećih evropskih i svjetskih stručnjaka u oblasti istraživanja matičnih ćelija i pionira regenerativne medicine profesor Colin McGuckin, koji je prvi razvio „mini jetru“ iz krvi pupčane vrpce čovjeka.

Matične ćelije imaju nevjerovatnu sposobnost stvaranja različitih vrsta tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. S ovom sposobnošću, matične ćelije igraju suštinski bitnu ulogu u samom toku razvoja bebe i veoma su značajne u oporavku oštećenih ili ostarjelih tkiva u kasnijim fazama života.

Izvršni direktor Cryo-Savea Gregory Roumeliotis smatra da će matične ćelije iz krvi i tkiva pupčanika bitno uticati na postojeće medicinske tretmane. „To nije samo nada u budućnost, nego realnost“, kazao je Roumeliotis.

“Cryo-Save” je vodeća Evropska banka matičnih ćelija koja u ovoj oblasti ispunjava najstrožije svjetske standarde. Cijena jednog postupka čuvanja matičnih ćelija iznosi 1.985 eura.

Matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce danas je moguće tretirati više od 80 teških oboljenja.