{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodna konferencija o matičnim ćelijama

F
29.10.2010. u 06:45
0
0
Međunarodna konferencija o matičnim ćelijama
0
Međunarodna konferencija o matičnim ćelijama
Sarajevo
U Sarajevu će danas biti održana konferencija pod nazivom "Matične ćelije, sadašnja praksa i pogled u budućnost", prva međunarodna konferencija ove vrste u BiH o matičnim ćelijama i regenerativnoj medicini.
Konferenciju organizuju Cryo-Save, vodeća evropska banka matičnih ćelija, i Family-Plus, ovlašteni partner Cryo-Save za BiH, a partneri konferencije su Ljekarska komora Kantona Sarajevo, Udruženje ginekologa i perinatologa FBiH i Udruženje ginekologa i opstetričara RS-a.

U periodu od nešto više od godinu dana otkako je Cryo-Save prisutan u BiH, više od 430 bračnih parova odlučilo je sačuvati matične ćelije svoje djece radi njihove dodatne sigurnosti u budućnosti kao i sigurnosti čitave porodice.

"Cilj ove konferencije je da od vodećih evropskih i svjetskih stručnjaka i autoriteta u oblasti istraživanja matičnih ćelija, stručnoj i najširoj javnosti u BiH prezentujemo najnovija dešavanja u oblasti matičnih ćelija i regenerativne medicine općenito, naučna dostignuća, metode liječenja, kao i pogled u budućnost", izjavila je jučer na pres-konferenciji direktorica kompanije Family-Plus Sanja Todorović-Vujičić.

Očekuje se da će više od 300 doktora, predstavnika institucija i zdravstvenih radnika iz BiH i regiona prisustvovati konferenciji. Među predavačima je i jedan od vodećih evropskih i svjetskih stručnjaka u oblasti istraživanja matičnih ćelija i pionira regenerativne medicine profesor Colin McGuckin, koji je prvi razvio „mini jetru“ iz krvi pupčane vrpce čovjeka.

Matične ćelije imaju nevjerovatnu sposobnost stvaranja različitih vrsta tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. S ovom sposobnošću, matične ćelije igraju suštinski bitnu ulogu u samom toku razvoja bebe i veoma su značajne u oporavku oštećenih ili ostarjelih tkiva u kasnijim fazama života.

Izvršni direktor Cryo-Savea Gregory Roumeliotis smatra da će matične ćelije iz krvi i tkiva pupčanika bitno uticati na postojeće medicinske tretmane. „To nije samo nada u budućnost, nego realnost“, kazao je Roumeliotis.

“Cryo-Save” je vodeća Evropska banka matičnih ćelija koja u ovoj oblasti ispunjava najstrožije svjetske standarde. Cijena jednog postupka čuvanja matičnih ćelija iznosi 1.985 eura.

Matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce danas je moguće tretirati više od 80 teških oboljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: