Mirno okupljanje
689

Završeni masovni protesti, građani izašli na ulice širom BiH

N. V.
Foto: Klix.ba
Banja Luka (Foto: Mondo.ba)
U više gradova Bosne i Hercegovine je održano okupljanje građana koji su se organizovali na društvenim mrežama kako bi danas pokazali nezadovoljstvo prema vlasti na svim nivoima. Tekstualni prijenos uživo mogli ste pratiti na Klix.ba.
20:15 - Završeni su protesti u svim bh. gradovima gdje su danas organizovani. Incidenata nije bilo ni u jednom gradu, a građani su u svakom poslali svoje zahtjeve.

Bučno je bilo na trgovima u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Mostaru, Tuzli i drugim manjim gradovima. Prisutni su sa sobom ponijeli transparente s porukama za političare, imali su zviždaljke i zastave, a uzvikivali su "Lopovi, lopovi".

19:56 - Na proteste u Banju Luku došao je i osnivač grupe "Crna lista poslodavaca" Dražen Pejaković koji za Buku kaže da su političari glavni razlog odlaska radne snage iz BiH te da "nama nema pomoći" ako vlast ne počne raditi svoj posao.

Iz Sarajeva je sa nekolicinom građana došao i Suad Đozić koji je organizovao u glavnom gradu BiH niz protesta ispred različitih institucija.

Banja Luka (Foto: Buka)
Banja Luka (Foto: Buka)

19:30 - Okupljanje građana uveliko je u toku i u Banjoj Luci. Demonstranti su se počeli okupljati oko 19:00 sati na Trgu Krajine, a na proteste je izašlo znatno manje građana nego u Sarajevu.

Protest u najvećem gradu Republike Srpske je sarkastično nazvan "Nećemo plate, hoćemo obećanja".

Organizovao ih je "ReStart", a oni su poručili ironične poruke da je došlo krajnje vrijeme da "građani poture kičmu pod političare".

Na Trgu se, kako piše Mondo.ba, trenutno nalazi stotinjak ljudi "naoružanih" ironičnim transparentima: "Akcize su nam potrebne da bi svi bili srećniji", "Dajem litar krvi za litar benzina", "Otimam siromašnima i dajem bogatima".

Osim ironije, transparentima su iskazali i svoje potrebe koje se posebno odnose na poskupljenja uzrokovana ekonomskom krizom u BiH.

19:10 - U Srednjebosanskom kantonu su građani osim u Bugojnu, protestovali još i u Novom Travniku. Oni su ukazali na probleme s kojima se sreću građani koji žive u manjim gradovima Bosne i Hercegovine.

"Ako rodite u Sarajevu dobro ste prošli, ako rodite kod nas dobijete 200, 300 KM i odmah ih ostavite u bolnici. Zastupnici imaju 4.900 KM plaću, pa jeste li nebulozni? Toliko penzioner dobije za 12 mjeseci. Njihove plaće, povećanje, službena vozila, vozači, to su njima vitalni nacionalni interesi", poručila je organizatorica protesta Tanja Jukić.

18:58 - U Zenici su se građani prvo okupili na Trgu Alije Izetbegovića, a zatim su prošetali do zgrade Gradske uprave i kantonalne vlade.

18:39 - Nakon jednosatnog protesta, sa Trga slobode u Tuzli razišlo se više od hiljadu građana. Vlast su nazvali bahatom, uz poruku da građane konačno moraju zaštititi jer su itekako plaćeni za to.

U vezanoj vijesti možete pročitati i pogledati kako su izgledali protesti u Tuzli.

18:26 - Građani su se okupili i u Bugojnu u nešto manjem broju nego u drugim većim gradovima BiH. Naime, došlo je otprilike 100 građana.


18:15 - U Zenici se okupio veliki broj građana na Trgu Alije Izetbegovića. Procjenjuje se da i u ovom gradu ima više stotina demonstranata.

Oni su nakon iskazivanja nezadovoljstva pred Gradskom upravom krenuli i ka zgradi Kantona ZDK.


Zeničani su inače istaknuli kako su nezadovoljni vlastima, poskupljenjima, neadekvatnim mjerama na krizu i drugim faktorima koji im otežavaju život. Sa sobom nemaju transparente, ali uzvikuju "Lopovi, lopovi", a sve upotpunjuje glasno zviždanje i vikanje "ua".

18:05 - U 17 sati počeo je i protest na Španskom trgu u Mostaru. Stotinjak građana okupilo se s nadom da će se i ostali građani probuditi kako bi mogli očekivati konačne promjene.

Mostarci su ponijeli i transparente na kojima su ispisani problemi građana, a posebno su istaknute i današnje cijene hrane.

17:53 - Građani su se ispred državnih institucija u Sarajevu razišli no traju protesti u drugim gradovima BiH - Mostaru, Tuzli, Zenici, Bugojnu.

17:40 - Na protestima u Sarajevu su se mogli vidjeti brojni transparenti koji su upućeni političkim dužnosnicima u BiH.

Na nekima od njih pisalo je: "Narode, ustrajte, pravda će pobijediti", "Ovo što vidite to je narod. Radite za njih, a ne za sebe", "Neću da šutim, nisam glup".

17:35 - Masovni protesti organizovani su i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Više od hiljadu građana došlo je na Trg Slobode u Tuzlu, a veliki broj njih je bio i u Mostaru i Zenici.

U nastavku možete vidjeti kakva je atmosfera na protestima u Tuzli.


17:24 - Jedan od organizatora protesta Harun Salkić je govorio za Klix.ba ističući nezadovoljstvo neradom vlasti na svim nivoima kao glavni razlog protestnog okupljanja.

"Smatramo da je vrijeme da počnu raditi posao za koji ih masno plaćamo", rekao je on navodeći kako očekuje pozitivnu reakciju vlasti.

Navodi kako su im mnogi zamjerili što organizuju proteste tri mjeseca prije izbora jer bi se moglo protumačiti kao politička kampanja, no on ističe da je ovo pravo vrijeme da narod ustane.

"Upravo ta tri mjeseca im trebamo dati zahtjeve koje trebaju ispuniti ako žele sačuvati vlast", navodi on.

Harun Salkić (Foto: T. S./Klix.ba)
Harun Salkić (Foto: T. S./Klix.ba)

Komentarišući proteste u drugim gradovima BiH kaže kako mu je drago da su uspjeli napraviti domino efekat s obzirom na to da je došlo krajnje vrijeme za sve u BiH da se pobune.

Salkić se obratio i na protestima.

17:20 - Na protestima su se obratili i majka i sin koji je iz autističnog spektra. Dječak je kroz suze kazao "Ja želim prava".

17:10 - Organizatori Harun Salkić i Sanin Musa pročitali su zahtjeve s naglaskom da će biti dopunjavani u zavisnosti od potreba građana.

Zahtjevi su upućeni prema državnim službenicima, ali i onima sa drugih nivoa, kao i međunarodnoj zajednici.

Ono što prvo i hitno traže je suspenzija akciza na gorivo, koje je drastično poskupjelo zbog rata na istoku Evrope. Drugi zahtjev je ukidanje akciza. Oba ova prijedloga izmjena zakona su inače u parlamentarnoj proceduri, ali bez političke volje za njihovim usvajanjem.

16:56 - Mnogi građani se nastavljaju obraćati prisutnima.

Svi koji žele, imaju priliku pred svima reći šta ih muči i kakve su njihove potrebe. Mnogi su istaknuli probleme sa kojima se sada suočavaju, dok su drugi ukazali na konkretne probleme vlasti i političara.


16:50 - Organizatori i pojedini građani obratili su se prisutnima u Sarajevu. Jedan od njih je i Munir Isaković, osoba sa invaliditetom, koji je ispričao izazove s kojima se sreće u bh. društvu.

Pozvao je na prestanak diskriminacije naglašavajući da je ovo ugrožena kategorija društva "ispod margine". On traži "samo ono što je zagarantovano UN-ovom konvencijom za osobe sa invaliditetom".

16:40 - Sarajlije su pristigle na plato ispred Parlamenta BiH gdje uzvicima i zviždanjem također iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Čuje se kako građani skandiraju "Lopovi, lopovi"i "Vrati 500 KM" aludirajući na nedavno povećanje plata izabranim političarima. Također vlastima poručuju i "Mi se ne bojimo".

16:36 - Jedan od organizatora je i Sanin Musa, predsjednik stranke Vjera narod država, koji ističe da narod traži samo "malo pravde, poštenja i morala i da se osjeti jedan pozitivan damar".

16:23 - Sarajlije se kreću u velikom broju ka državnom parlamentu gdje će se zadržati i ponoviti svoje zahtjeve.

Na transparentima je moguće pročitati razne poruke poput "Stop stranačkim interesima, naprijed narodnim interesima", "Sveopšti protestni skup protiv zuluma i nepravde", "Oprostite što imamo potrebe i što postojimo".

Okupljanje je inače planirano u više gradova u oba entiteta u večernjem periodu.

U Sarajevu su se građani prvo okupili na Skenderiji nakon čega u 16:15 kreću pred državni parlament. Sa sobom ne nose mnogo transparenata s obzirom na to da je dogovoreno da demonstranti ponesu zastave BiH.

Na Facebook grupi gdje su se građani prvo "digitalno okupili" objavljene su fotografije i videosnimci okupljanja na kojima se vidi da je već pristigao nemali broj građana.

U opisu jedne od fotografija administrator se našalio i riječima "Pridružite se, bit će i koncert Zvezda Granda", aludirajući na koncerte Nermina Handžića, ovogodišnjeg pobjednika tog takmičenja.

Jučer su objavili i zahtjeve koje traže današnjim protestima.

  • Suspenzija akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.
  • Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.
  • Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.
  • Smanjiti i ograničiti stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.
  • Izmjena Zakona o platama- razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne NETO plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.
  • Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.
  • Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.
  • Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.
  • Povećanje minimalne plate na 1300 KM u neto iznosu.
  • Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.
  • Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra, to jest tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama. Zatim Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja. Prednost pri zapošljavanju. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.