Nada u buđenje građana
164

Mostarci protestima na Španskom trgu zatražili promjene

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Građani Mostara nezadovoljni stanjem u zemlji i poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga u 17 sati su se okupili na Španskom trgu u Mostaru ujedinjeni sa građanima širom Bosne i Hercegovine koji danas dižu svoj glas.

Uprkos vrućini, stotinjak Mostarca i Mostarki je došlo sa porukama da im je dosta te su iskazali nadu da će se konačno probuditi svijest građana i da će se dogoditi promjene.

Poručili su da narod od predstavnika vlasti nije dobio ništa i da godinama trpe nepravdu, ali nakon što su sebi povećali plaće "da se mirno ne može gledati".

Proteste širom zemlje je organizovala Facebook grupa pod nazivom "50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH", koja trenutno broji više od 25.000 članova.

Grupa vrvi od komentara nezadovoljnih građana, a organizatori poručuju da je ovo tek početak te da neće stati dok građani BiH ne budu dostojanstveno živjeli.

Posljednji koordinirani protesti u našoj zemlji su se održali 7. februara 2014. godine kada se mirna šetnja pretvorila u nemire. Tada su u Mostaru demolirane i spaljene zgrade Gradske vijećnice, Gradske Uprave Grada Mostara , Vlade HNK i Skupštine, te su oštećenja pretrpjele i zgrade HDZ-a i SDA.

U protestima na ulicama Mostara je tada učestvovalo više stotina građana, a zbog incidenta uhapšeno je nekoliko prosvjednika, ali se promjene i ispunjenja njihovih zahtjeva nisu dogodili.