BiH
0

Masovna okupljanja Hrvata u šest gradova

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Vitezu, Žepču i Orašju za danas su najavljeni masovni protesti protiv majorizacije Hrvata u BiH.

Tuzlanski Kantonalni odbor HDZ-a BiH saopštio je da podržava mirne proteste pod nazivom "Odzvonilo je!", koji će, na poziv Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, Hrvatskog studentskog politikološkog foruma i Hrvatskog intelektualnog zbora, biti održani danas u ovih šest gradova.

U tuzlanskom HDZ-u smatraju da postoji mnogo razloga da se mirnim protestima, kao nastavku akcije "Stop majorizaciji Hrvata", odazovu svi građani BiH, posebno pripadnici hrvatskog naroda, ratni veterani, studenti, privrednici, te svi nosioci izvršnih, političkih i javnih dužnosti u ime hrvatskog naroda.

"Masovnim mirnim protestima, kao činom upozorenja, HDZ podržava osudu i sprečavanje pokušaja uspostavljanja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. HDZ vjeruje da će to biti dovoljna poruka svim relevantnim političkim čimbenicima u BiH da se mora uvažavati izborna volja hrvatskog naroda", navodi se u saopštenju.

Mladi HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH iz Posavskog kantona pozvali su građane na okupljanje i mirni protest radi izražavanja nezadovoljstva zbog neravnopravnog ustavnog i institucionalnog položaja Hrvata prema druga dva naroda u BiH. Protesti će biti održani danas u parku u Orašju od 11.00 do 12.00 sati.

Hrvatska seljačka stranka podržala je najavljene proteste, navodeći da su oni "kulminacija višemjesečnih brutalnih pokušaja ignorisanja izborne volje hrvatskog naroda u BiH", te istakla zabrinutost i ogorčenje političkim događanjima koji čine besmislenim demokratiju i jasno pokazuju Hrvatima kakav im je položaj u BiH namijenjen.

Ova stranka je pozvala sve članove, simpatizere, ali i ostale građane da se pridruže protestima i na miran i dostojanstven način iskažu svoj stav ''o političkom teroriziranju Hrvata u BiH''.
Koordinacija udruženja ratnih veterana u Širokom Brijegu danas, na Trgu Širokobrijeških žrtava, organizuje mirni protest pod nazivom "Odzvonilo je", koji će trajati od 11.00 do 12.00 sati, te poziva građane da izađu na protest kako bi poručili da je "dosta nadglasavanja hrvatskoga naroda i nepoštivanja njegove volje na izborima". 

"U demokratskom svijetu ne poznajemo nijednu državu u kojoj se zanemaruje volja jednog naroda. Stoga ne dopustimo da se tako nešto događa Hrvatima u BiH. Svi u Široki Brijeg, budimo svi kao jedan! Neka vide da nas ima!", istakli su ratni veterani. 

Razgovori između predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su sinoć u zgradi OHR-a bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH, a finalni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta - saopšteno je iz OHR-a. 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da predstavnici dva HDZ-a nisu pristali ni na posljednju ponudu OHR-a i međunarodne zajednice, te da su stranke potpisnice platforme prinuđene da krenu u proces konstituisanja vlasti bez oba HDZ-a.