{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dva HDZ-a rade na sprečavanju raspada BiH"

S
17.2.2011. u 16:56
0
67
"Dva HDZ-a rade na sprečavanju raspada BiH"
0
"Dva HDZ-a rade na sprečavanju raspada BiH"
Mišo Relota
Aktivnosti koje preduzima blok okupljen oko dva HDZ-a predstavljaju sprečavanje raspada BiH, jer će svaki drugi put imati nesagledive posljedice, u čemu ove stranke ne žele da učestvuju, rekao je Srni portparol HDZ-a BiH Mišo Relota.
"Jedini put za BiH je da se legitimni predstavnici sva tri naroda dogovore o funkcionisanju vlasti i definišu šta su to prioriteti. HDZ BiH i HDZ 1990 ne blokiraju ništa, već se bore za BiH u kojoj će predstavnici sva tri naroda moći participirati u vlasti kako bi BiH ostvarila evropski put", naveo je Relota.

Komentarišući najavu SDP-a BiH i stranaka potpisnica platforme da će do kraja februara konstituisati Dom naroda federalnog Parlamenta bez dva HDZ-a ako se do tada ne postigne zajednički dogovor, Relota je rekao da se Dom naroda ne može konstituisati na taj način jer bi tada bio neustavan.

"SDP i stranke potpisnice platforme vrše nedopustiv pritisak na institucije da bi dobile jednu trećinu delegata u Hrvatskom klubu Doma naroda i formirale neustavan Dom naroda, te većinom bošnjačkih glasova u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta izabrali predsjednika Federacije BiH i Vladu protivno većinskoj hrvatskoj izbornoj volji, što je nedemokratski i produkuje nepovjerenje između stranaka i naroda", naveo je Relota.

Prema njegovim riječima, Dom naroda ne može biti sazvan na ustavan način sve dok se ne formira većina u sva tri nacionalna kluba i bez većine Hrvata u nacionalnom klubu.

"Jedini ispravan put je da se poštuje legitimna izborna volja sva tri naroda", istakao je Relota.

Visoki funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović rekao je da će, ako stranke okupljene oko SDP-a BiH prekrše Ustav FBiH i ilegalno sazovu sjednicu Doma naroda federalnog Parlamenta, dva HDZ-a u kantonima i opštinama sa hrvatskom većinom primijeniti najradikalnije mjere političkog protesta, uključujući i proglašenje trećeg entiteta, odnosno Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: