SDP BiH
0

"Cilj HDZ-ove blokade je izazivanje sukoba i podjela zemlje"

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
SDP Bosne i Hercegovine je najoštrije osudio današnji stav HDZ-a koji je iznio Ivo Miro Jović da će, ukoliko bude sazvana sjednica Doma naroda FBiH, primijeniti najradikalnije mjere političkog protesta, uključujući i proglašenje trećeg entiteta.

"Mi u SDP-u bili smo svjesni prikrivenih ciljeva rušitelja ustavnog poretka koji su se pod plaštom navodne borbe za ravnopravnost ustvari borili isključivo za očuvanje svojih privilegija i zaštitu sopstvenog kriminala. Svojom izjavom, jedan od ekskluzivnih predstavnika naroda, samo je neoprezno javno potpuno ogolio njihov konačni cilj izazivanje sukoba i podjela Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju iz SDP-a.

"Tromjesečna opstrukcija izbora delegata i konstituisanja vlasti u kantonima, gdje oba HDZ-a imaju presudnu ulogu, samo je potvrda njihove nervoze zbog nesporne činjenice da rezultati izbora jasno pokazuju da neće bezuslovno biti dio vlasti. Iz njihovog stava je očigledno da taj plan podrazumijeva neusvajanje budžeta do 31. marta, a samim tim i blokiranje cjelokupnog života u Federaciji BiH, ali i državi u cjelini. SDP, zajedno sa potpisnicima platforme, neće pristati da FBiH i njeni građani budu taoci nezajažljive želje HDZ-a da uzurpira vlast i stoga ćemo nastaviti sa aktivnostima na uspostavi vlasti na svim nivoima u skladu sa rezultatima izbora, Ustavom i zakonom. Novoformirana vlast u FBiH će, usprkos njihovoj dosadašnjoj politici, sve građane, narode i sve kantone jednako tretirati i time pokazati svoju opredijeljenost za promjene u BiH", ističu iz SDP-a.

Dalje navode da se isto pokušalo uraditi i 2001. godine i da je taj pokušaj završio tako da je tadašnji predsjednik HDZ-a, Ante Jelavić, sam priznao da je to bila velika greška, potom je pravomoćno osuđen i do danas se nalazi u bjekstvu.

"Bez obzira da li će međunarodna zajednica reagovati, a morala bi, s obzirom na obaveze koje proističu iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokušaj podjele naše zemlje završit će slomom učesnika ovog rušilačkog projekta", poručuju iz ove stranke.