O Čovićevom zahtjevu
1.4k

Mašović: Oružane snage imaju posebnu četu za dezinfekciju, nadležni nisu tražili našu pomoć

A. B.
Senad Mašović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Senad Mašović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zahtjev za dolaskom Oružanih snaga Ruske Federacije u Mostar da izvrše dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice izazvao je brojne polemike, a generalpukovnik Oružanih snaga BiH Senad Mašović kazao je za Klix.ba da njihova četa može odgovoriti takvom i drugim izazovima, ali da nikad niko od nadležnih nije tražio njihovu pomoć.
Nakon što je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zatražio navedenu pomoć od Ambasade Rusije u Sarajevu, reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazavši da za tim nema potrebe jer Oružane snage BiH (OS BiH) imaju kapacitete za tu vrstu pomoći.

To nam je potvrdio i generalpukovnik OS BiH Senad Mašović koji je naglasio da raspolažu posebnom četom ABHO koja ima kapacitet za dezinfekciju i bavljenje značajno težim aktivnostima. Dodao je da je upravo ona bila u proteklom periodu angažovana na dezinfekciji i dekontaminaciji svih objekata Oružanih snaga BiH.

"I mogu reći da su zahvaljujući tom angažmanu dobrim dijelom u Oružanim snagama nismo imali značajnijih problema kada je riječ o zarazi njenih pripadnika. Smatram da u svakom slučaju naši kapaciteti uvijek mogu biti na raspolaganju građanima na cijeloj teritoriji BiH, međutim, činjenica je da do današnjeg dana nismo imali nikakav specifičan zahtjev od bilo kojih civilnih institucija za angažman naših pripadnika u segmentu pružanja pomoći za dezinfekciju i sličnih usluga, a za koje mi imamo raspoložive kapacitete. U svakom slučaju, ukoliko pomoć Oružanih snaga u ovom segmentu bude zatrebala spremni smo izaći ususret", naveo je Mašović.

Mašović je dodao i to da je ovaj dio kapaciteta bio angažovan i kada su bile poplave u BiH.

"U nekoliko bh. gradova smo vršili dezinfekciju i pružali pomoć. Također, u proteklom periodu smo imali značajnu vrstu specifične obuke kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Pogotovo je značajna ona sa nacionalnom gardom Maryland u SAD-u jer mislim da su njihovi kapaciteti itekako na visokom nivou, a Oružane snage mogu odgovoriti svakom izazovu", poručio je Mašović.