Dolaze li Rusi?
364

Čović zatražio dolazak ruskog medicinskog tima u Mostar, saglasnost mora dati Predsjedništvo

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zatražio je od Ambasade Rusije u Sarajevu pružanje medicinske pomoći Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostara, nakon čega je najavljeno da će ruska medicinska ekipa 1. maja ući u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasada Ruske Federacije u BiH uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH pismo u kojem se navodi da će ruska medicinska ekipa koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju biti upućena 1. maja u Mostar.

Međutim, za ulazak ruske medicinske ekipe na teritorij Bosne i Hercegovine neophodna je saglasnost Predsjedništva BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u odgovoru Ambasadi Rusije istaklo kako u kratkom roku nije u mogućnosti dostaviti stav Predsjedništva BiH vezan za ulazak medicinskog osoblja i vozila posebne tehnike za dezinfekciju na teritorij BiH.

Ambasada Ruske Federacije u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH su, kako saznajemo, do sada razmijenili tri dopisa. U jednom od njih najavljeno je da će ruski tim 1. maja najvjerovatnije ući iz Srbije u BiH preko graničnog prijelaza Rača.

Problem se stvorio jer je provjerama utvrđeno da je riječ o vojnom vozilu i medicinskim vojnim tehničarima. U Ministarstvo odbrane BiH su jučer istakli da nisu nadležni za davanje dozvole ulaska oružanim snagama druge države u BiH.

Također, ni Ministarstvo sigurnosti BiH nije dalo saglasnost graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Kako saznajemo, ruski medicinski tim se još uvijek nalazi u Srbiji i od sinoć se očekuje odgovor Predsjedništva BiH.

Adrijana Pandža iz Univerzitetske kliničke bolnice Mostar istakla je za Srnu da je dolazak odgođen do daljeg zbog proceduralnih problema.

"Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana, zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru", navele je Pandža.

Podsjećamo, medicinski tim iz Rusije boravio je sredinom aprila na području Republike Srpske kako bi pomogao zdravstvenim radnicima u borbi protiv koronavirusa, i nije bila potrebna saglasnost Predsjedništva BiH.