Kažnjeni predsjednici sindikata
0

FOTO / Mašinovođe traže skidanje suspenzija ili će u štrajk

Piše: E. G.
Predstavnici Samostalnog sindikata mašinovođa-strojovođa u Željeznicama Federacije BiH u nedjelju su održali sastanak na kojem su donijeli zaključke o daljnjem djelovanju po pitanju novonastale situacije u toj firmi.
Sastanak sindikalista mašinovođa iz FBiH (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sastanak sindikalista mašinovođa iz FBiH (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kako je za Sarajevo-x.com rekao Mirsad Husković, predsjednik Sindikata strojovođa-mašinoviđa za sarajevsku regiju, oni su zakazali sastanak sa generalnim direktorom kompanije Nedžadom Osmanagićem kako bi se pokušali dogovoriti da se povuku suspenzije protiv 14 radnika.

"Mi smo odlučili sada držati se redosljda. Idemo u sve hladne glave. Uspjeli smo dogovoriti sastanak sa Osmanagićem i udovoljili smo mu da na sastanak ne dolaze radnici, odnosno članovi sindikata koji su suspendovani. Ako je do nas, evo mi smo maksimalno kooperativni. Sa generalnim direktorom će o novonastaloj situaciji razgovarati pet naših kolega iz različitih podružnica, Sarajeva, Bihaća, Zenice, Mostara i Tuzle. Ukoliko ne iznađu nikakav dogovor, onda idemo kod resornog ministra i federalnog premijera. Ukoliko ni oni ne povuku suspenzije bit ćemo prisiljeni da idemo u generalni štrajk", rekao je Husković.

Tražit će skidanje suspenzija od Osmanagića (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Tražit će skidanje suspenzija od Osmanagića (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Podsjetimo, prema odluci Uprave ŽFBiH i Nadzornog odbora, suspendovano je 14 mašinovođa zbog nedavne obustave rade, a koja je uslijedila nakon što je generalni direktor kompanije suspendovao sa posla Vernesa Buljugiju, predsjednika Samostalnog sindikata mašinovođa-strojovođa FBiH.
Suspendovani neće ići na pregovore (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Suspendovani neće ići na pregovore (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
"U zadnja dva dana je suspendovano 14 kolega, mašinovođa, koji su mahom ili predsjednici podružnih sindikata ili su njihovi zamjenici. Ja sam jučer na kućnu adresu dobio suspenziju, a dobile su je i moje kolege, predsjednici regionalnih sindikata iz Bihaća, Mostara, Zenice... Što se tiče ukazivanja na probleme u firmi, mi smo svoje rekli. Do nadležni je da le će takve stvari sankcionisati", rekao nam je Husković.