Protesti u Banjoj Luci
0

Mašinovođe optužuju upravu ŽRS, traže pomoć od Dodika

FENA
Mašinovođe Željeznica RS-a, okupljene danas na protestima u Banjoj Luci, kategorične su u stavu da aktuelna uprava tog javnog preduzeća snosi svu odgovornost za dešavanja i štetu u tom sistemu.

Milan Pejinović, prvi mašinovođa koji je dobio otkaz u disiplinskom postupku, pročitao je zahtjeve i stavove svojih kolega upućene predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, za koga vjeruju da može da “prekine haos u kojem su mašinovođe koji štrajkuju medijski satanizovani”.

“Ovaj haos je nastao na temelju neznanja i politikanstva skrivenih iza optužbi i arogancije. U historiji Željeznica RS-a ovo je prvi put da je dio radnika bio natjeran na ovakav bunt, a tome nismo mi kumovali nego nesposobnost generalnog direktora koji nema profesionalnu hrabrost”, naveo je Pejinović.

Mašinovođe za povratak na posao samo traže da se protiv njih obustave pokrenuti disciplinski postupci i da se jedan od njih koji je dobio otkaz vrati na posao.

“Generalni direktor ŽRS-a Dragan Savanović u tome je opet bio prepreka jer ne zna za rješenja i poravnanja. Ne interesuju ga Željeznice RS-a i samo mu je bitno da on ne preuzme nikakvu odgovornost za načinjene propuste i da za te propuste okrivi druge. Očigledno je da biste tu odgovornost umjesto njega trebali da preuzmete Vi i Vlada RS-a”, stoji u pismu predsjedniku RS-a.

Naglašavaju da oni ne mogu da snose odgovornost za nastalu štetu, jer mašinovođe upravljaju vozovima, a ne preduzećem.

Agonija mašinovođa traje 44 dana, podsjetio je i Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa i naglasio da očekuje da Vlada RS-a i resorno ministarstvo nađu rješenje i razgovaraju s mašinovođama.

S današnjeg protesta oko 200 mašinovođa u parku Mladen Stojanović, u neporednoj blizini zgrade Vlade RS-a, poručeno je i da je sramota što drugi sindikati u Željeznicama RS-a ne podržavaju ovaj štrajk, dok njihove kolege iz regiona pokazuju solidarnost, a podršku su dobili i od sindikata iz Italije.

Opozicioni političari danas su podržali mašinovođe ŽRS-a te zbog odbijanja vlasti da odgovori da li će razgovarati o ovom problemu, napustili i zajedanje entitetskog parlamenta kritikujući nedostatak socijaldemokratije i socijalne pravde u vladajućem SNSD-u.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić ponavlja da je obustava rada mašinovođa nezakonita, zbog čega je, tvrdi, uznemirujuće ukoliko bilo koja politička stranka na direktan način pruža podršku ovim protestima.

Do razgovora mašinovođa i nadležnih vlasti do sada nije došlo.