Opozicija napustila sjednicu NSRS
0

Banja Luka: Mašinovođe na kiši, niko ne želi razgovarati s njima

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
S mašinovođama, koje su danas došle iz Doboja u Banju Luku na mirni protest niko od nadležnih predstavnika vlasti RS-a do poslijepodnevnih sati nije želio da razgovara, niti razmatra njihove zahtjeve.

To je bio i razlog da poslanici SDS-a i PDP-a danas na sjednici Skupštine upozore da 200 osoba stoji na kiši u gradskom parku u Banjoj Luci, a da, iako svi znaju kakvi su problemi u ŽRS-u, sa njima niko ne želi da razgovara.

Podršku mašinovođama dali su i poslanici SDS-a, u čije ime je šef kluba poslanika Vukota Govedarica zatražio informaciju od rukovodstva parlamenta da li će neko iz vlasti primiti delegaciju mašinovođa ili će poslanici te stranke napustiti zasjedanje.

Međutim, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić bio je izričit u odbacivanju tog zahtjeva, ustvrdivši da mašinovođe nisu tačka dnevnog reda.

Revoltirani takvim stavom poslanici SDS-a, PDP-a, i DP-a napustili su zasjedanje Skupštine RS-a, na kojem se razmatra zakon o komunalnim taksama.

Mašinovođe ŽRS-a su došle na mirne proteste u Banju Luku, uoči sjednice Vlade o stanju u Željeznicama, o čemu je informaciju trebalo da sačini radna grupa nadležnog ministarstva.

Njihov uslov za povratak na posao je da uprava Željeznica RS-a povuče sve disciplinske mjere protiv štrajkača, ukine sve otkaze, suspenzije i odgovornost protiv mašinovođa i spriječi svaki vid, kako kažu, odmazde.

Za oko 200 mašinovođa nije bila dovoljna samo odluka o ukidanju suspenzija, koju je uprava donijela 10.novembra nakon zahtjeva predsjednika RS-a Milorada Dodika, a od tog datuma samo su dvojica počela s radom.

S druge strane, za rukovodstvo ovog javnog preduzeća obustava rada mašinovođa je protivzakonita i danas su zaprijetili otkazima, dok mašinovođe naglašavaju da uprava krši pravilnik po kojem je bila predviđena isplata dodatka na plaću od 2,4 umjesto jedne marke.