BiH
7

Mašić: Zatvaranjem Zemaljskog muzeja problemi su produbljeni

FENA
Damir Mašić
Damir Mašić
Vrijeme koje je prošlo od zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH pokazalo je da se tom odlukom ništa nije riješilo i da su problemi još više produbljeni, rekao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić komentirajući otvaranje istrage Tužilaštva BiH u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

"Prije svega, svima je u interesu da se Zemaljski muzej otvori. Smatram da nema niko pravo da zatvara jednu instituciju, pogotovo što se radi o institucijama od značaja za cijelu državu i za svakog pojedinca", rekao je ministar Mašić.

On je podsjetio da je Vlada Federacije BiH sa Ministarstvom na čijem je on čelu, već izdvojila sredstva u iznosu od 300.000 KM za Zemaljski muzej BiH.

"Ova sredstva neće biti preusmjerna za nešto drugo. U momentu kada situacija bude takva da imamo osobu s kojom se može potpisati ugovor odmah ćemo to realizirati", kazao je Mašić.

Podsjećamo, istražitelji Tužilaštva BiH, jučer su ušli u Zemaljski muzej u Sarajevu, gdje vrše izuzimanje i pregled dokumentacije o poslovanju ove institucije i uvid u stanje eksponata.

Ove aktivnosti, provode se u okviru predmeta koji je oformljen po nalogu glavnog tužitelja, kako bi se izvršile provjere situacije u ovoj instituciji, u kojoj se čuva kulturno-historijska građa od izuzetne važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu.

U okviru provjera, izvršit će se analiza dokumentacije te utvrditi postoje li elementi krivične odgovornosti osoba odgovornih za nastalu situaciju i ugroženost kulturno-historijskog naslijeđa, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Od 4. oktobra 2012. godine Muzej je zatvoren za javnost zbog višegodišnjeg nerješavanja pravnog statusa ove institucije kulture.