{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mašić: Sud rješava ono što politika godinama nije htjela

S
7.5.2012. u 09:28
0
1
Mašić: Sud rješava ono što politika godinama nije htjela
0
Mašić: Sud rješava ono što politika godinama nije htjela
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić pozdravio je presudu Opštinskog suda u Mostaru kojom je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona naloženo da do 1. septembra ukine praksu postojanja dvije škole pod jednim krovom u Stocu i Čapljini.
"To je politički problem koji politika godinama nije htjela riješiti, zato smo i došli u ovu poziciju da sudovi rješavaju to pitanje", rekao je Mašić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je odbacio ocjene da je riječ o politikantskoj odluci.

"Prije bih rekao da je ova odluka tipično pravna odluka zasnovana na poštovanju zakona, odnosno donesena na dokazivanju evidentnog kršenja ustava BiH i Federacije BiH, osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i kršenja Zakona o zabrani diskriminacije", istakao je Mašić.

On je podsjetio da postojanje dvije škole pod jednim krovom dugo godina u međunarodnim izvještajima o BiH predstavlja jednu od najvećih sramota BiH i najdrastičniji primjer diskriminacije djece i kršenja prava na obrazovanje.

Mašić ključnim u rješavanju problema dvije škole pod jednim krovom smatra konačno definisanje šta je nacionalna, a šta jezička grupa predmeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: