{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 1. septembra se moraju ukinuti "dvije škole pod jednim krovom"

S
28.4.2012. u 20:22
367
41
Do 1. septembra se moraju ukinuti "dvije škole pod jednim krovom"
367
Do 1. septembra se moraju ukinuti "dvije škole pod jednim krovom"
Foto: Ilustracija
Sud u Mostaru presudio je da postojanje "Dvije škole pod jednim krovom" u Stocu i Čapljini u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) krši zakon o Zabrani diskriminacije, te je dao resornom ministarstvu rok do 1. septembra da tu praksu ukine.
Prema presudi, resorno kantonalno ministarstvo i ove dvije osnovne škole počinili su diskriminaciju, jer su organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali učenike u školama ovog kantona na osnovu njihove etničke pripadnosti.

Tužbu u ovom slučaju podnijelo je udruženje "Vaša prava" iz Sarajeva, a presuda je donesena jučer. Ovo je prva presuda u BiH vezana za etničku segregaciju djece u školama, prenosi portal "diskriminacija.ba".

U Federaciji BiH danas postoje ukupno 34 obrazovne ustanove organizovane po sistemu "Dvije škole pod jednim krovom", i to u tri kantona - u Srednjolbosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema prošlogodišnjem Izvještaju EU o napretku BiH, zemlja u procesu priključenja mora ukinuti ovakav sistem školovanja. U distriktu Brčko 2000. godine uveden je integrisani školski sistem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: