{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mašić: Presuda protiv dvije škole pod jednim krovom je vjetar u leđa

F
29.4.2012. u 18:34
382
25
Mašić: Presuda protiv dvije škole pod jednim krovom je vjetar u leđa
382
Mašić: Presuda protiv dvije škole pod jednim krovom je vjetar u leđa
Damir Mašić (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić pozdravio je danas presudu suda u Mostaru da je postojanje "dvije škole pod jednim krovom" kršenje Zakona o zabrani diskriminacije, a kojom se Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a nalaže da do 1. septembra ove godine ukine tu praksu.
"Ja mislim da je ova presuda sigurno dobar 'vjetar u leđa' svim normalnim ljudima koji žele da ova zemlja u pravom smislu riječi bude i normalna i evropska. Apsurdno je bilo u isto vrijeme u Ustavu BiH imati ugrađena najviša načela i najviše standarde kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda i najgrublja kršenja istih. Ta kršenja, kao što znamo, između ostalog, manifestirana su i kroz najteži oblik diskriminacije, a to je postojanje dvije škole pod jednim krovom", kazao je Mašić u izjavi za Fenu.

Istaknuo je da je obaviješten da se sličan spor ovome, koji je pokrenula nevladina organizacija "Vaša prava", vodi i na Općinskom sudu u Travniku i da očekuje sličan ishod, što stvara pretpostavke da se konačno stavi tačka na segregaciju u obrazovnom sistemu u FBiH.

"Znači, ova presuda ide u pravcu da će FBiH, odnosno dva kantona u FBiH , Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski, nakon više od deset godina podjela i razdvajanja djece konačno biti u prilici da se vrate na sistem koji je normalno egzistirao i funkcionirao stoljećima, a to je da djeca žive jedna s drugim i da zajedno provode vrijeme", rekao je Mašić.

Istaknuo je da je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, zajedno s Koordinaciijom ministara obrazovanja i nauke u FBiH, pokrenulo određene aktivnosti koje će vrlo brzo rezulturati jednim prijedlogom modela za ujedinjenje škola.

Ministar je podsjetio da pored ovih problema segregacije u FBiH i u RS-u još uvijek ima izražen sistem prilično grube diskriminacije, s obzirom na to da u velikom broju škola djeca nesrpske nacionalnosti imaju dosta problema, jer škole slave vjerske blagdane, imaju vjerska obilježja i u njima se nalazi mnogo crkvene ikonografije.

Federalni ministar obrazovanja i nauke je naglasio da su spomenuti problemi u FBiH davno mogli biti riješeni tako što bi se definiralo šta je nacionalna, a šta jezička grupa predmeta.

"I za nacionalnu i jezičku grupu predmeta, svim pripadnicima ne samo konstutitivnih naroda, nego i ostalih, trebalo je omogućiti da nastavu za te predmete pohađaju u skladu sa svojom etničkom, nacionalnom i vjerskom pozadinom. Međutim, u isto vrijeme, niko ne može pod nacionalnu i jezičku grupu predmeta svrstavati fiziku, hemiju, biologiju, matematiku i neke druge predmete za koje nema nikakvih problema i smetnji da ih djeca zajedno pohađaju", rekao je on.

Mašić je posebno zahvalio Udruženju "Vaša prava" iz Sarajeva koje je pokrenulo ovaj proces, a koji je, kako kaže, trebao davno biti urađen. Ovim je, kako je istaknuo, potvrđeno da je nevladin sektor i njegovo djelovanje u BiH i više nego poželjan, te da je uradio ono što nije uspjela politika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: