BiH
0

Mašić razgovarao s direktoricom Svjetske banke za BiH

FENA
Damir Mašić
Damir Mašić
Ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić primio je u srijedu, u prvu zvaničnu posjetu, novoimenovanu direktoricu Svjetske banke za BiH Anabelu Abreu.

Razgovarano je o projektima koji bi mogli biti zajednički realizirani, ali i o problemima u oblasti obrazovanja u FBiH kao i Strategiji o partnerstvu između BiH i Svjetske banke za period 2012.-2015.

"Prioritet Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH su ujednačavanje implementacije prvog i drugog ciklusa Bolonje na nivou FBiH, udžbenička politika, uvođenje državne mature na teritoriji FBiH kao i ostali problemi koji se odnose na strukture u obrazovanju. Podsjećam da mi imamo različite stepene opremljenosti u školama. U nekim su u opticaju "pametne table", a u nekim nema ni običnih tabli", rekao je Mašić.

Abreu je istakla da će se u toku mandata u BiH susretati s mnoštvom političkih i ekonomskih izazova.

"Nedavno smo odobrili novu četverogodišnu Strategiju partnerstva s BiH koja podrazumijeva program podrške u iznosu od 500 miliona dolara. Strategija je prioritetno fokusirana na poboljšanje konkurentnosti ekonomije BiH kao i njene produktivnosti putem investicija u agrikulturu, energetski sektor, zdravstveni sektor, infrastrukturu, itd.", pojasnila je Abreu.