BiH
0

Džombić: Svjetska banka treba podržati mala preduzeća

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i ministar finansija Zoran Tegeltija razgovarali su danas u Banjoj Luci s delegacijom Svjetske banke o prioritetima za Novu strategiju partnerstva s Bosnom i Hercegovinom za period 2012-2015. godina.

Bilo je riječi i o projektima koji se u BiH realiziraju uz pomoć Svjetske banke te je konstatirano da u narednom periodu treba aktivnije raditi na implementaciji projekta kreditnih linija za mala i srednja preduzeća.

Džombić je istakao da su pojedine kreditne linije za taj projekt već realizirane i da očekuje da će, do kraja godine, biti plasiran značajan dio tih kreditnih linija do konačnih korisnika.

Direktorica Svjetske banke za BiH i regionalni koordinator za zemlje jugoistočne Evrope, regije Evrope i Centralne Azije Jane Armitrage rekla je da su BiH odobreni povoljniji uslovi kreditiranja preko IDA-e koji će biti na raspolaganju u naredne tri godine.

Tokom sastanka razgovarano je i o fiskalnom okviru BiH za 2011., a ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je rekao da je za taj okvir previše kasno i da treba razgovarati o fiskalnom okviru za period 2012-2014. godina.

Posebno, dodao je, ako se zna da je Vlada FBiH utvrdila budžet koji je “izvan ranije dogovorenog i da na povećanju instistiraju i predstavnici zajedničkih institucija”, saopćeno je iz entitetske vlade.