Dostupno 148 miliona
0

Svjetska banka odobrila Strategiju partnerstva u BiH

SRNA
Izvršni odbor Svjetske banke odobrio je novu Strategiju partnerstva u BiH za period od 2012. do 2015. godine, u okviru koje će podržati reformske procese u BiH u području poboljšanja konkurentnosti ekonomije, socijalne zaštite i uključenosti najugroženijih kategorija, te održivo korištenje prirodnih resursa.

Tokom naredne četiri godine BiH će biti dostupno 148 miliona dolara beskamatnih sredstava za investicione projekte Međunarodne razvojne asocijacije (IDA), dok Međunarodna finansijska korporacija (IFC) očekuje povećanje finansiranja za privatni sektor do nivoa od 80 do 100 miliona američkih dolara, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke u BiH.

Osim ovoga, za podršku strukturisanim reformama u zemlji biće dostupno do 200 miliona američkih dolara pod uslovima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). 

"Svjetska banka ostaje čvrsto opredijeljena da pomogne u rješavanju razvojnih izazova u BiH", izjavila je šefica Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Obre, ističući da nova strategija partnerstva odražava prioritete svih nivoa vlasti u zemlji. 

Svjetska banka trenutno u BiH ima 12 aktivnih projekata u ukupnom iznosu od 302,3 miliona dolara.

IBRD, IFC i IDA su članice grupacije Svjetske banke.