BiH
42

Mašić pitao Novalića: Ko je, kada i prema kojem zakonu odobrio prodaju telekom operatera u BiH

Piše: A. B.
Damir Mašić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić (SDP) na današnjoj konferenciji za medije povodom najave prodaje BH Telecoma i ostalih javnih preduzeća postavio je pitanje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i, kako je kazao, njegovim šefovima - ko je, kada i prema kojem zakonu odlučio da HT Eronet bude prodat Hrvatskom Telekomu, a BH Telecom vodećem turskom telekom operateru Turkcellu.

Mašić je kazao da Vlada FBiH provodi "svoje zakone" kada je riječ privatizaciji BH Telecoma gdje se, prema njegovim riječima, netransparentno dovodi do prodaje ove kompanije već poznatom kupcu.

"Ovi navodi su potvrđeni u skandaloznoj analizi koju je sačinio ured premijera FBiH, a u kojoj se navodi da Vlada kao strateški partner želi odabrati turski državni telekom za kompaniju koja će privatizirati BH Telecom i da su njihovi predstavnici već bili u posjeti našoj kompaniji. Osuđujemo navode Vlade FBiH da se BH Telecom oglašava u medijima, govori protiv njih i žali se na njihov rad. To je apsolutno drsko i predstavlja udar na slobodu medija i miješanje u rad javnih kompanija. Ovakav oblik ucjenjivanja medija pokazuje otuđenost Vlade FBiH i odstupanje od elementarnih principa demokratskog djelovanja", izjavio je Mašić.

Predstavnici SDP-a danas su također naglasili kako se pokušavaju prodati tri kompanije čija je vrijednosti nekoliko milijardi maraka te da se to radi s već unaprijed planiranim kupcima bez javnih procedura i mimo znanja Parlamenta FBiH.

"Postavljamo pitanje premijeru Novaliću - ko je, kada i prema kojem zakonu odlučio da HT Eronet bude prodat Hrvatskom Telekomu, a BH Telecom vodećem turskom telekom operateru Turkcellu. HT Mostar i BH Telecom su vlasništvo svih građana BiH i niko nema pravo donositi odluke o prodaji državnih kompanija. Dovoljno govori to da je M:tel privatizirao Telekom Srbije, HT Eronet treba privatizirati Telekom Hrvatske, a BH Telecom Turkcell. Ponovo dolazimo do rješenja nacionalnog ključa. Privatizacija može biti samo odluka Parlamenta FBiH i mora biti jasno i konkretno donesena prema studijama opravdanosti. Ako poslovanje tih kompanija donosi pozitivan budžet Federaciji, onda je logično da ih ne treba privatizirati", naveli su danas iz SDP-a.

Istaknuto je kako će delegati SDP-a sutra predložiti glasanje o zaključcima i izjašnjavanje o daljim koracima privatizacije javnih preduzeća.

"Vlada FBiH mora obustaviti sve postupke privatizacije kapitala u državi i u roku od 60 dana mora utvrditi i u parlamentarnu proceduru dostaviti Nacrt zakona o privatizaciji", zaključeno je.