BiH
4

Martin Raguž: HDZ BiH je prekršio sporazum sa našom strankom

Anadolija
Martin Raguž (Foto: Klix.ba)
Martin Raguž (Foto: Klix.ba)
Zahtjev Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) da u ponedjeljak, 9. decembra, na vanrednoj sjednici Skupštine Livanjsog kantona (LK) izglasaju nepovjerenje premijeru Nedjeljku Rimcu,  Mratin Raguž, predsjednik HDZ 1990, smatra eklatantnim kršenjem sporazuma kojeg su usvojile stranke Hrvatskog narodnog Sabora (HNS).

Naime, prema riječima Raguža, HDZ BiH smjenu premijera Rimca želi napraviti sa strankama koje nisu članice Hrvatskog narodnog sabora (HNS), čime je praktično prekršeno jedno od načela djelovanja HNS-a.  

Sporazum o formiranju vlasti između dva HDZ-a postignut je na svim kantonima te je samim pokretanjem zahtjeva o smjeni Rimca od strane HDZ BiH, kako je rekao, taj sporazum jednostrano stavilo van snage.

Stoga je najava mirnog razlaza sa HDZ BiH iskazana danas na press konferenciji samo javna manifestacija stava HDZ 1990. 

„HDZ 1990 se drži činjenica, programskih načela i principa. HDZ BiH je eklatnano prekršio naš sporazum, i to su činjenice na koje smo morali reagirati. Ne želim prognozirati da li će HDZ BiH do ponedjeljka odustati od namjere za smjenu premijera Livanjskog kantona Nedjeljka Rimca“, rekao je Raguž za AA.

Raguž smatra da iza smjene Rimca ni u kom slučaj ne mog biti ekonomski i finansijski razlozi jer je Livanjski kanton među vodećim u BiH po smanjenju deficita.

„Bilo je pomaka, pokrenuti su strateški projekti u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energetike. Bilo je slabosti na području kantona zbog političke situacije u kojoj su svi participirali. Stoga mi nije jasno zašto je došlo do pokretanja inicijative za smjenu Rimca“, istako je Raguž. 

On je naglasio kako je HDZ 1990  želio da tamošnja vlada u ovom sastavu radi do novih izbora zbog činjenice da svako preslagivanje vlada u svim našim kantonima samo doprinosi daljem produbljivanju političke i ekonomske krize.

„Mi nismo pokrenuli tu inicijativu, jer imamo odgovornost pred biračima. Svako usložnjavane političke situacije dodatno ugrožava poziciju građana“, kazao je Raguž za AA.

Na pitanje da li u zahtjevu HDZ BiH ima primjesa različitih gledišta prema evropskom putu Bosne i Hercegovine sa HDZ-om 1990, Raguž je ponovio opredjeljenje svoje stranke za evroatlanske integracije.

„Smatramo da su dolaskom Evrope na granice BiH stvorene nove perspektive koje mi u BiH moramo iskoristiti, prestati sa svim sukobima i konfrontacijama i okrenuti se izgradnji stabilne BiH u kojoj ćemo svi imati prostora da se valjano izrazimo“, rekao je Raguž.