BiH
45

Maršom mira obilježena godišnjica ratne Specijalne jedinice MUP-a RBiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Maršom mira od Ilidže do Vrela Bosne danas je obilježena 22. godišnjica od osnivnanja ratne Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i Dan jedinice Udruženja veretana Odreda policije "Bosna".

Predsjednik Federalnog udruženja veterana Odreda policije "Bosna" Muriz Bukva kazao je kako je marš jedan u nizu događaja koji je organizovan u okviru obilježavanja 22. godišnjice od osnivanja Specijalne jedinice "Bosna".

"Juče smo počeli sa obilježavanjem, te smo imali i jedan međunarodni turnir, u kojem su učestvovale ekipe veterana iz Hrvatske, Slovenije i Turske i veterani reprezentacije BiH. Danas smo položili cvijeće i na mezarju Kovači i prvom predsjedniku RBiH i vrhovnom komandantu Aliji Izetbegoviću. Danas ćemo ovdje na Vrelu Bosne održati i jedan čas istorije, a nakon toga idemo na ručak sa porodicama. Udruženje i postoji da se ne bi zaboravile porodice i naši najhrabriji sinovi", rekao je Bukva, dodavši da će večeras biti održana i svečana akademija, a sutra će biti organizovana posjeta Potočarima.

Peti april je veoma bitan kao dan osnivanja jedinice, a cilj Festivala mira, kako se zove cjelokupna manifestacija, jeste da svijetu bude poslana poruka mira.

"Da kažemo da ne želimo rat, da smo uvijek bili za mir. Tamo negdje gdje zveckaju oružja da bi trebali pitati nas da li je išta vrijedno jednog ljudskog života. Zato smo danas i doveli djecu ovdje, da im pokažemo da smo mi borci dječijeg srca. Mi smo samo bili prinuđeni da se branimo, mi nismo ratnici", poručio je Bukva.

Gosti iz Slovenije stigli su da podrže marš mira svojih kolega iz Sarajeva, rekao je Božo Jakec Juhart iz Udruženja veterana Slovenije, dodavši kako je ovo drugi put da u okviru Festivala mira borave u Sarajevu.

"Drugovi iz udruženja Bosna vratili su nam posjetu u Sloveniji na našem festivalu mira. Veoma mi je drago što smo Festival prenijeli i u Sarajevo i Dubrovnik, jer su i naši prijatelji iz Dubrovnika tu. Ovo je prava prilika da kažemo da treba na ovom mjestu biti mir, saradnja, veliko druženje i biti u dobrim odnosima sa svima na svijetu", poručio je Juhart.

Namik Kemal Caliskan, predsjednik Udruženja vojnih veterana Turske, istakao je kako su predstavnici ovog udruženja, koji su danas došli podržati Marš mira, ponosni što imaju priliku odati počast nevino stradalim Bosancima i Hercegovcima.

"Povodom 100. godišnjice obilježavanja bitke na Čanakkaleu, planirali smo pozvati predstavnike određenih udruženja iz Bosne i Hercegovine, kako bismo obilježili i sjetili se i svih žrtava Bošnjaka koji su svoj život dali u toj bici", istakao je Caliskan.