BiH
0

Marjanović: U petak odlazim iz Vlade, razriješili me ili ne

Piše: E. G.
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Ministar obrazovanja, nauke i mladih u ostavci Damir Marjanović na posao u Vladu Kantona Sarajevo će dolaziti do petka, a poslije toga će oni koji ostanu iza njega, prvenstveno Skupština, morati naći načina, a da to bude u skladu sa zakonom, da ga razriješe te dužnosti.

Marjanović je neopozivu ostavku na funkciju ministra podnio u maju ove godine, a na čelo tog Ministarstva je došao u novembru 2012. godine.

Skupština Kantona Sarajevo se trebala jučer izjasniti o njegovoj smjeni, međutim kada su konačno trebali glasati, kvoruma nije bilo.

"Očekivao sam da sistem završi proceduru onako kako treba, ali sistem očigledno ima neke druge načine funkcioniranja. Meni nije ostavljeno ništa drugo nego da uzmem stvari u svoje ruke i petak je zadnji dan kada ću ja biti u kancelariji i završiti ovaj posao. Onda će vjerovatno neko drugi morati voditi računa o sprovođenju daljnjih procedura", kazao je Marjanović za Klix.ba.

On dodaje kako je četiri mjeseca od podnošenja ostavke strpljivo čekao da ga se razriješi te dužnosti, javno pozivao da se sve okonča i trpio uvredljive komentare zbog toga što je, kako kaže, vjerovao u zakon i sistem koji je trebao obaviti svoj posao.

Marjanović je jutros i na svojoj Facebook stranici objavio da će bez obzira na sve od petka ministarsko mjesto koje je do sada pripadalo njemu biti upražnjeno.

"Zanimljivo je bilo slušati sve ono što je rečeno, a još zanimljivije je bilo i vidjeti kako pojedinci, koji često anonimno i krijući se iza lažnih profila i 'redakcija', najviše kritikuju, nemaju hrabrosti da javno naprave korak kojim bi se 'riješili nepoželjnoga' i zakonski omogućili da, po svojoj volji, konačno odem.

No, kako naš narod kaže, neka to ide njima 'na čast i obraz'. S druge strane, sve ima svoje granice. Bila mi je čast raditi ovaj posao i presretan samo što sam u proteklih deset mjeseci imao tu priliku i zadovoljstvo da sudjelujem u mnogim dobrim stvarima (eksterna matura, uvođenje novih predmeta, donošenje zakona o visokom obrazovanju, izmjeni diskriminirajućih naziva institucija, pripreme novih zakona, pozitivnoj korekciji plata za prosvjetne radnike i još mnogo toga) koje smo zajedno realizirali. Kako reče jedan učitelj u dragom filmu moje mladosti: Idemo dalje", napisao je Marjanović.

U Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo sve je poprilično konfuzno, koalicije i većina su na klimavim nogama, ako u ovom momentu uopće više i postoje, što se vidjelo i na jučerašnjoj sjednici. SDA i SBB su sve bliže koaliciji, a SDA koja predvodi Vladu još uvijek nema kandidata koji bi zamijenio Marjanovića. U svemu tome ministar obrazovanja, nauke i mladih u ostavci, za kojeg su mnogi skloni reći da je najbolji kojeg je KS imao, će morati potražiti čini se savjete pravnika kako da se izvuče iz političkih igrarija u ovom kantonu.