{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština KS ni danas nije razriješila Marjanovića, SDP-ovci izašli kad se glasalo

17.9.2013. u 11:01
17.9.2013. u 11:39
0
66
Skupština KS ni danas nije razriješila Marjanovića, SDP-ovci izašli kad se glasalo
0
Skupština KS ni danas nije razriješila Marjanovića, SDP-ovci izašli kad se glasalo
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici ponovo nije prihvatila neopozivu ostavku ministra Damira Marjanovića.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zastupnici su se o prihvatanju ostavke izjašnjavali pojedinačno, odnosno nakon prozivke. Za njegovo razrješenje je glasalo 14 zastupnika, devet je bilo protiv, a jedan zastupnik je bio suzdržan. To nije bilo dovoljno, jer da bi ga Skupština razriješila dužnosti potrebno je 18 glasova za.

SDP-ovi zastupnici su napustili salu u momentu glasanja. "Prema Poslovniku oni koji su u sali oni se izjašnjavaju, a oni koji nisu ne moraju se izjasniti kada ponovo uđu u salu. Oni su napustili salu za vrijeme glasanja i time pokazali svoj stav", kazao je sekretar Skupštine KS, a odgovarajući na pitanje zastupnika Predraga Kojovića, koji je tražio pojašnjenje šta je sa onima koji nisu opravdali izostanak sa sjednice, konkretno tokom ove tačke.

Prije glasanja šef Kluba SDP-a Nedžad Fazlija je i saopćio da se zastupnici te stranke neće izjašnjavati.

Zastupnici su se prošle sedmice trebali očitovati o ostavci ministra Marjanovića, ali se ispostavilo da nema kvoruma, pa je tako nastala prava zbrka u tumačenju procedura. Prošli put je također klub SDP-a i SBB-a napustio salu.

Prvi čovjek Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS je tako odlučio da neće više dolaziti na posao nakon petka te je uzeo godišnji odmor kako bi na taj način dao vremena Skupštini da ga razriješi dužnosti u nastavku sjednice.

Prije glasanja pojedini predsjednici klubova su kazali kako situacija nije baš najjasnija kada su procedure u vezi sa razrješenjem u pitanju.

Brojni zastupnici su istaknuli da je ministar Marjanović dobro obavljao svoj posao, ali da je odlazak s te funkcije njegova volja koju treba poštovati.

"Marjanović jeste dobro radio i ostalo je dosta planiranih a nerealiziranih zadataka. Šteta je ukoliko on ode, ali riječ je o njegovoj principijelnoj odluci i ovog puta ću glasati za njegovo razrješenje", kazala je Marjanovićeva stranačka kolegica i zastupnica Hanka Vajzović.

Ono što će uslijediti nakon ovakvog ishoda glasanja je u ovom momentu neizvjesno, a Marjanović bi mogao na sudu potražiti konačan prekid svog angažmana u Ministarstvu.

"Žao mi je što Skupština Kantona Sarajevo nije omogućila da se cijela priča oko moje neopozive ostavke završi na najlakši i najbolji način, u krajnjem slučaju na zakonit način. Jako sam iznenađen da su upravo zastupnici SDP-a doprinijeli tome da Skupšina Kantona Sarajevo ne usvoji moju ostavku", bio je Marjanovićev komentar na njegovom Facebook profilu nakon ishoda glasanja.

Marjanović je neopozivu ostavku na funkciju ministra podnio u maju ove godine, a na čelo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS je došao u novembru 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: