BiH
1

Marjanović: Društvene mreže treba koristiti veoma oprezno

FENA
Damir Marjanović
Damir Marjanović
Seminar "Društvene mreže u sistemu obrazovanja - prednosti i mane" počeo je danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja nastavnika i profesora infomatike - eduIT i u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

"Seminar je namijenjen nastavnicima i profesorima informatike, a pokazat će kako treba da u 21. stoljeću funkcionira obrazovanje. Ono što se nikako ne smije zaobići jeste širenja uticaja društvenih mreža na cijelo društvo, a samim tim i na obrazovanje", rekao je za Agenciju FENA kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Damir Marjanović.

Društvene mreže, ističe, treba koristiti maksimalno oprezno, ali i sa velikom željom za njihovo iskorištavanje.

Jedna od učesnica seminara prof.dr. Jasna Bajraktarević kazala je da će se na ovom seminaru govoriti i o pozitivnim i o negativnim aspektima društvenih mreža.

"U svakom slučaju ovo je dobra prilika da se pozabavimo ne samo edukacijom i odnosom šta drušvene mreže jesu, već i pristupom kako bi škola sama po sebi mogla da postane i da poprimi sasvim drugi inovativni oblik u odnosu prema zajednici", dodala je Bajraktarević.

Ono što je loše na društvenim mrežama, smatra, treba mijenjati ne zabranama, već novim kreativnim idejama.

Seminar "Društvene mreže u sistemu obrazovanja - prednosti i mane" je, kaže, sjajna prilika za profesore informatike da pokreću i mijenjaju dosadašnje načine pristupa svemu tome.