Sektor odbrane
1

Marina Pendeš: Aktiviranje MAP-a znači stabilnost, ali nismo uknjižili perspektivnu vojnu imovinu

Piše: I. Č.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Ante Jeleč prezentovali su danas rezultate rada Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, kazavši da je urađeno dosta kako bi se stanje popravilo.

Pendeš i Jeleč prezentovali su rezultate rada Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH u prethodne dvije godine, napominjući šta je urađeno na euroatlantskom putu, kao i šta je urađeno kako bi se stanje popravilo.

Pendeš je kazala da će uskoro biti donesena odluka o učestvovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama u Centralnoafričkoj Republici, zajedno s evropskim snagama.

"Predsjedništvo je dosad odobrilo učešće u mirovnim misijama u Afganistanu, u mirovnim misijama UN-a u Maliju i Kongu, a misija koja treba biti odobrena je s Evropskom unijom. Ova misija s EU je i zbog političkih razloga veoma bitna, jer opredijeljenost BiH da bude dio te zajednice je naš vanjskopolitički prioritet broj jedan. Euroatlantski put i evropskih put Bosne i Hercegovine se prožimaju", kazala je ministrica Pendeš.

Dodala je da stalno rade na povećanju broja pripadnika Oružanih snaga BiH koji učestvuju u mirovnim misijama te da intenzivno rade na čišćenju mina u Bosni i Hercegovini.

Na novinarsko pitanje vezano za aktivaranje MAP-a Pendeš je odgovorila da je registracija perspektivne nepokretne vojne imovine jedini uvjet za euroatlantske integracije, ali da nije jedina aktivnost Ministarstva odbrane BiH.

"Kada je riječ o aktiviranju MAP-a, jedan od preduvjeta jeste registracija perspektivne nepokretne vojne imovine. To jeste glavni uvjet, ali to nije jedina aktivnost i obaveza Ministarstva odbrane BiH, odnosno BiH. U svakom slučaju ne mogu kazati da smo do sada riješili uknjižbu 25 lokacija. Jedna od tih 25 lokacija je presuđena iz Republike Srpske, a to je Han Pijesak. Vjerujem da će to biti na kraju uknjiženo. Ostale 24 lokacije su na području Federacije BiH", kazala je Pendeš.

Dodala je da aktiviranje MAP-a ne znači i članstvo u NATO-u, već visok stepen sigurnosti i stabilnosti u sektoru odbrane.

Načelnik zajedničkog štaba general Ante Jeleč rekao je da glede deminiranja područja BiH imaju veoma dobre rezultate.

"Imamo dobru organizaciju i pravimo dobar posao. Sve zavisi od finansijske i lobističke potpore. Ministrica je rekla da se ona poboljšala, a mi smo osjetili to poboljšanje. Postoji kontinuitet da ispunimo plan glede deminiranja", istakao je Jeleč.