{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marina Pendeš: Aktiviranje MAP-a znači stabilnost, ali nismo uknjižili perspektivnu vojnu imovinu

21.4.2017. u 12:45
1
40
Marina Pendeš: Aktiviranje MAP-a znači stabilnost, ali nismo uknjižili perspektivnu vojnu imovinu
1
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Ante Jeleč prezentovali su danas rezultate rada Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, kazavši da je urađeno dosta kako bi se stanje popravilo.
Pendeš i Jeleč prezentovali su rezultate rada Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH u prethodne dvije godine, napominjući šta je urađeno na euroatlantskom putu, kao i šta je urađeno kako bi se stanje popravilo.

Pendeš je kazala da će uskoro biti donesena odluka o učestvovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama u Centralnoafričkoj Republici, zajedno s evropskim snagama.

"Predsjedništvo je dosad odobrilo učešće u mirovnim misijama u Afganistanu, u mirovnim misijama UN-a u Maliju i Kongu, a misija koja treba biti odobrena je s Evropskom unijom. Ova misija s EU je i zbog političkih razloga veoma bitna, jer opredijeljenost BiH da bude dio te zajednice je naš vanjskopolitički prioritet broj jedan. Euroatlantski put i evropskih put Bosne i Hercegovine se prožimaju", kazala je ministrica Pendeš.

Dodala je da stalno rade na povećanju broja pripadnika Oružanih snaga BiH koji učestvuju u mirovnim misijama te da intenzivno rade na čišćenju mina u Bosni i Hercegovini.

Na novinarsko pitanje vezano za aktivaranje MAP-a Pendeš je odgovorila da je registracija perspektivne nepokretne vojne imovine jedini uvjet za euroatlantske integracije, ali da nije jedina aktivnost Ministarstva odbrane BiH.

"Kada je riječ o aktiviranju MAP-a, jedan od preduvjeta jeste registracija perspektivne nepokretne vojne imovine. To jeste glavni uvjet, ali to nije jedina aktivnost i obaveza Ministarstva odbrane BiH, odnosno BiH. U svakom slučaju ne mogu kazati da smo do sada riješili uknjižbu 25 lokacija. Jedna od tih 25 lokacija je presuđena iz Republike Srpske, a to je Han Pijesak. Vjerujem da će to biti na kraju uknjiženo. Ostale 24 lokacije su na području Federacije BiH", kazala je Pendeš.

Dodala je da aktiviranje MAP-a ne znači i članstvo u NATO-u, već visok stepen sigurnosti i stabilnosti u sektoru odbrane.

Načelnik zajedničkog štaba general Ante Jeleč rekao je da glede deminiranja područja BiH imaju veoma dobre rezultate.

"Imamo dobru organizaciju i pravimo dobar posao. Sve zavisi od finansijske i lobističke potpore. Ministrica je rekla da se ona poboljšala, a mi smo osjetili to poboljšanje. Postoji kontinuitet da ispunimo plan glede deminiranja", istakao je Jeleč.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: