Zbunjivanje građana
29

Marić: Mala je šansa da na izborima za Predsjedništvo BiH pobijedi neko sa stranom diplomom

Piše: Er. M.
Naša stranka nedavno je najavila kako će za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim izborima kandidovati osobu koja je završila Harvard i koja je radila u Ujedinjenim nacijama (UN). Analitičari upozoravaju kako su njihove šanse da budu izabrani za članove Predsjedništva na nivou čuda.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da što se više približavamo rokovima za predaju imena kandidata za Predsjedništvo BiH, sve više se zahuktava priča o tome.

"Neki se samokandidiraju, drugi blefiraju kako bi ispipali puls javnosti, stranke čekaju da vide konkurenciju pa da odluče kojeg 'borca' da pošalju u ring. Ono što o tome možemo saznati iz medija je samo mali dio onoga što se dešava iza kulisa. Održavaju se interni sastanci na kojima se analizira koji kandidat ima najviše šanse, prebrojavaju se glasovi s prethodnih izbora, analiziraju rezultati ispitivanja javnog mnijenja, razmatra se korist od kandidiranja mamca na glasove konkurencije i tako dalje", kazala je Marić.

Ona ističe da je jedan od težih zadataka nagovaranje članova da prihvate kandidaturu koja sa sobom nosi rizik gubitka koji bi ih odveo u četverogodišnju političku pauzu. Kako kaže, za neke izborne gubitnike nađe se mjesto u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok se ostali moraju vratiti životu "običnih građana", što za dugogodišnje političare zna biti traumatično iskustvo.

"Veliki broj kandidata za ovu funkciju ne znači i viši stepen demokratije, već upravo suprotno. Prevelik izbor zbunjuje građane i dovodi do rasipanja glasova. To ujedno dovodi i do toga da za članove Predsjedništva budu izabrani kandidati sa sve manjim brojem glasova", rekla je Marić.

Ona je kazala kako svaki punoljetni građanin BiH ima pravo da bira i da bude biran. Međutim, kada se za Predsjedništvo kandiduju političari s nikakvim izgledom za uspjeh to otvara mnoštvo pitanja.

"Koji je njihov stvarni razlog za kandidaturu? Da li su svjesni da su im šanse minimalne? Da li su ih stranke kandidirale samo da bi dobile dodatni prostor u medijima ili dodatna mjesta u biračkim odborima? Da li su se s drugim kandidatima dogovorili da budu mamci na glasove konkurencije kako bi im pomogli da pobijede? Da sumiramo, da li su naivni ili imaju skrivenu namjeru?", pita se Marić.

Ona podsjeća da za ove izbore imamo najave kandidatura dva bh. građanina koji su završili renomirane svjetske fakultete, koji žive u inozemstvu i koji su priznati stručnjaci u svojim područjima.

"Njihove šanse da budu izabrani za članove Predsjedništva su na nivou čuda. Takvi kandidati mogu pobijediti u državama razvijene demokratije u kojima stranke ne mogu i ne smiju potkupljivati birače, niti im prijetiti, i u kojima nema krađa glasova i drugih vidova izbornih prevara. Žao mi je što će uzaludno potrošiti svoje vrijeme i novac. Šteta je što se ne kandidiraju za neki od parlamenata gdje su im šanse za pobjedu realne, a gdje bi svojim znanjem i iskustvom dali veliki doprinos razvoju društva", zaključila je Marić.