BiH
0

Maratonska sjednica: Zastupnici se tek izjašnavaju o dnevnom redu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon cjelodnevnog zasjedanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici su obavili raspravu o 49 tačaka dnevnog reda, a oko 21 sat se očekuje izjašnjavanje o svim tačkama dnevnog reda.

Prije ove pauze poslanici su razmatrali izvještaje o radu radnih tijela Parlamentarne skupštine BiH, a najviše rasprave izazvao je Izvještaj o radu Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjedavjući ove Komisije Drago Kalabić podsjetio je da je komisija konstatirala da ima sasvim dovoljno indicija koje ukazuju da je UIO u određenoj mjeri opterećena nezakonitim radnjama i kriminalnim aktivnostima.

Poslanici su potom ukazali da se radi o važnoj instituciji za BiH zbog čega je važno sagledati detaljno stanje u njoj.

Raspravu je izazvala i inicijativa poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Bože Ljubića kojom se traži od Vijeća ministara BiH da hitno pripremi informaciju i osigura prijevod rezolucije Evropskog parlamenta kako bi se, na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma, mogli upoznati sa sadržajem i preporukama Evropskog parlamenta za ubrzanje našeg puta prema EU.

Kazao je da se čini kao da EU vise vodi računa o BiH nego što to čini sama država te da je potrebno prihvatiti poruke iz ove rezolucije budući da BiH dramatično zaostaje na svom putu ka evropskim integracijama.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović i Denis Bećirović predložili su i da se ovaj dom izjasni o zaključku kojim se od Vijeća ministara BiH traži da Predstavničkom domu dostavi sve prevedene rozolucije Evropskog parlamenta od 2006. godine do marta 2014. godine koje se odnose na BiH.