BiH
45

Mapiranje činjenica kao protuotrov političkoj manipulaciji historije

Klix.ba
Zvanični početak projekta edukacijskog paketa Škola znanja: "Srebrenica –mapiranje genocida i postgenocidno društvo" obilježen je danas u sarajevskoj Galeriji 11/07/95 uz prisustvo princeze Anne i britanskog ambasadora Edwarda Fergusona.

Radi se obrazovnom resursu, obimnom izvoru podataka dostupnih na Internetu koji najširem krugu korisnika pruža uvid u stravične historijske događaje i pouke koje oni pružaju. Škola znanja je projekat kreativne produkcije FAMA Metodologija i Galerije 11/07/95, realizovan uz finansijsku podršku britanske vlade.

Edukacijski paket od danas je dostupan na www.famamethodology.net. Ovaj internetski resurs uključuje dokumentarnu videoanimaciju (38 minuta), videopredavanje (60 minuta) i videozapise i transkripte s javnog časa održanog u Sarajevu 28. maja, 2015. godine.

Na javnom času održana su predavanja na teme 12 aspekata srebreničkog genocida. Pošto su svi materijali dostupni i na engleskom jeziku, ovaj edukacijski paket predstavlja jedinstvenu platformu za transfer znanja. Ovaj univerzalni edukacijski model namijenjen je studentima, institucijama, univerzitetima, istraživačima i bibliotekama u cijelom svijetu.

Predstavljajući princezi Anne stalnu postavku memorijalne Galerije 11/07/95, njen osnivač Tarik Samarah je rekao: "Uoči sutrašnjeg dana teško je naći riječi koje bi mogle biti utjeha onima koji ukopavaju svoje najmilije, ali najmanje što možemo uraditi jest učiti iz onoga što se desilo u Srebrenici i budućim generacijama prenositi to znanje".

Princeza Anne je obišla izložbu fotografija i prisustvovala prikazivanju dijela edukacijskog paketa – dokumentarne animacije koja pokriva hronologiju događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Događaji kao što je Srebrenica ne donose ništa pozitivno osim pouke da trebamo učiniti sve da se tako šta nikad ne ponovi, ni u Bosni i Hercegovini niti bilo gdje drugo. Nadamo se da će ovaj svima dostupni i pažljivo istraženi edukacijski paket biti vrijedan alat u nastojanju budućih generacija da shvate šta se desilo, i kako, te da će nam prepoznavanje i produbljeno razumijevanje i svijest omogućiti da ubuduće slične strahote spriječimo", rekao je britanski ambasador Ferguson.

Predavanja su na javnom času održali dr.sci. Janja Beč-Neumann, dr.Branka Prpa, dr.sci. Edina Bećirević, Jean Rene Ruez, Hasan Nuhanović, dr.Yair Auron i Florence Hartmann, dok su video-predavanja pripremili dr. Robert Donia, Richard Goldstone, Sonja Biserko, dr. Dubravka Stojanović i dr. Daniel Feirstein.

"Mi, kao kreativna i obrazovna produkcijska grupa FAMA Kolekcija, još od 1991. Godine iniciramo i izrađujemo projekte na različite teme koje obuhvataju ratove tokom raspada Jugoslavije u periodu od 1991. do 1999. godine. Projekte izrađujemo metodom slaganja činjenica kako bismo pokazali da je to jedini protuotrov političkoj manipulaciji historijom, što je već desetljećima dominantan način tumačenja historije u regionu", rekao je Miran Norderland u ime tima FAMA, izrazivši nadu da će ovakav materijal doprinijeti kako izučavanju genocida u Srebrenici, tako i opštoj edukaciji zasnovanoj na mapiranju činjenica.