{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 10. jula projekat "Škola znanja: Srebrenica - mapiranje genocida" i u online verziji

2.7.2015. u 17:50
2
Od 10. jula projekat "Škola znanja: Srebrenica - mapiranje genocida" i u online verziji
2
U kreativnoj produkciji FAMA Metodologije i "Kulture sjećanja" Galerija 11/07/95 uz finansijsku podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH 10. jula će biti predstavljena online verzija edukacijskog paketa "Škola znanja: Srebrenica - mapiranje genocida i post-genocidno društvo" na www.famamethodology.net.


Ovaj univerzalni edukacijski model koji je alternativa političkoj manipulaciji historije, namijenjen je studentima, institucijama, univerzitetima, istraživačima, bibiliotekama i svima koji se žele baviti izučavanjem genocida u Srebrenici.

Na ovoj stranici će biti dostupni video dokumentarna animacija mapiranja genocida u trajanju od 38 minuta koja se bavi hronologijom genocida u Srebrenici i relevantnim događajima iz jula 1995; video predavanje u trajanju od 60 minuta, kao i 12 video-predavanja zajedno sa transkriptima i na bosanskom i na engleskom jeziku, koji su predstavljeni na Javnom času 28. maja, 2015. godine u Sarajevu. Među temama kojima su se istaknuti predavači iz zemlje i svijeta bavili svakako je i historijski kontekst raspada Jugoslavije i sve šta je prethodilo pripremanju terena u političkom smislu za genocid u Srebrenici, kao i o ulozi UN-a i međunarodne zajednice.

"Kada bismo, danas mogli da učimo o Srebrenici, to bi značilo da je naš sistem obrazovanja promenio svoju svrhu", izjavila je u svom predavanju historičarka, dr. Dubravka Stojanović i dodala kako misli da kod nas obrazovanje u oblasti istorije, ima neku svrhu predvojničke obuke.

"Kao da priprema đake za neke sledeće ratove, a u svakom slučaju, ako ne za sledeće ratove, priprema ih da postanu ono što se kaže 'narodne mase'", zaključila je.

U svom predavanju koje će također od 10. jula biti dostupno online dr. Robert Donia, historičar je izjavio kako ubistva koja su se u Srebrenici odigrala jula 1995. sama po sebi predstavljaju "srebrenički genocid" ali da on vjeruje da je ono što se dogodilo u Srebrenici i oko nje važno shvatiti kao lokalni vrhunac genocida koji se odigravao u cijeloj Bosni i Hercegovini, te kao produkt niza planova i politika koje su nacionalistički nastrojeni Bosanski Srbi ostvarivali na nivou rukovodstva svoje republike.

"Cijeli taj projekat, od početka do kraja, provođen u cijeloj toj republici, zapravo predstavlja bosanski genocid", zaključio je Donia u svojoj video prezentaciji.

Među istaknutim predavačima čija su predavanja dio ovog projekta su prof. dr.Janja Beč-Neumann, dr. Branka Prpa, dr. Edina Bećirević, Jean Rene Ruez, mr. Hasan Nuhanović, dr. Yair Auron i Florence Hartmann, dok su tu i video predavanja koja su pored spomenutog dr.Robert Donia i dr. Dubravke Stojanović pripremili i ugledni predavači Richard Goldstone, Sonja Biserko, i Daniel Feirstein.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: