{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od petka edukacijski paket o genocidu u Srebrenici dostupan online

9.7.2015. u 14:30
25
20
Od petka edukacijski paket o genocidu u Srebrenici dostupan online
25
U petak, 10. jula, 2015. od 16 sati na stranici www.famamethodology.net jedinstveni edukacijski paket "Škola znanja: Srebrenica - mapiranje genocida i post-genocidno društvo" postat će dostupan javnosti na bosanskom i engleskom jeziku.


Projekat nastao u kreativnoj produkciji FAMA Metodologije i "Kulture sjećanja" Galerija 11/07/95 i uz finansijsku podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH predstavlja univerzalni edukacijski model koji je alternativa političkoj manipulaciji historije, namijenjen studentima, institucijama, univerzitetima, istraživačima, bibliotekama i svima koji se žele baviti izučavanjem genocida u Srebrenici.

Među materijalima koji će biti dostupni su video dokumentarna animacija mapiranja genocida u trajanju od 38 minuta koja se bavi rekonstrukcijom izvedbe genocida u Srebrenici jula 1995., videopredavanje u trajanju od 60 minuta, kao i 12 videopredavanja zajedno sa transkriptima i na bosanskom i na engleskom jeziku, koji su predstavljeni na Javnom času 28. maja, 2015. godine u Sarajevu.

Kao jedna od tema kojoj je posvećena posebna pažnja je i uloga UN-a i međunarodne zajednice u cijeloj situaciji oko Srebrenice.

"Zaštićena zona UN-a oformljena je za nas, a ne za Holanđane ili za UN. Holanđani su, ili UN, dakle, izbacili ljude iz zadnjeg utočišta koje im je preostalo u području koje štiti UN. Izbacili su ih, poslali ih vani – i sve se to dešavalo ispod dvije zastave koje su se vijorile na najvišoj zgradi – zastave UN-a i zastave Holandije. Ljudi su išetali pravo u smrt", ispričao je u svom predavanju Hasan Nuhanović, ekspert i istraživač i jedan od preživjelih iz Srebrenice. U svom osvrtu na ulogu međunarodne zajednice Florence Hartmann citirala je izvještaj UN-a objavljen 1999. u kojem stoji: "Logična posljedica nefunkcionisanja snaga UN-a, strukturalna manjkavost njihovog mandata i definice 'sigurne zone', kao i nedostaci i greške pojedinaca u okviru vojnog lanca UN-a, uzrokovali su pad enklave".

Važnost cijelog edukacijskog paketa leži i u činjenici da se i danas vodi svakodnevna bitka da se genocid u Srebrenici nazove pravim imenom, te da se u školama uopšte ne posvećuje adekvatna pažnja ovoj temi.

"Rat u Bosni počeo je u aprilu 1992. sa jednim puzećim genocidom i on je završio sa Srebrenicom kao finalnim aktom genocida na koji je reagovala međunarodna zajednica", istakla je u svom video-predavanju Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji dodavši da je pred Sudom u Hagu samo Srebrenica kvalifikovana kao genocid. "Nova čitanja historije koju predvodi borbena grupa historičara zelotskog tipa, svela je historiju na nihilističku kategoriju u kojoj sve što se dogodilo se nije dogodilo, sve što smo znali, ne znamo više. Rezultat toga su već generacije dece koje u školskom uzrastu bivaju trovani predmetom koji se zove historija", zaključila je dr. Branka Prpa, historičarka koja je također dala svoj doprinos ovom jedinstvenom projektu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: