BiH
0

Manning: Ljudi nađeni u masovnim grobnicama su streljani, a ne ubijeni u borbama

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Na suđenju Ratku Mladiću, nekadašnji istražitelj Haaškog tužilaštva Dean Manning odbacio je mogućnost da su u masovnim grobnicama povezanim s padom Srebrenice u julu 1995. bile pokopane osobe ubijene u borbama.

Manning, koji je koordinirao istragu o masovnim ubistvima srebreničkih Muslimana, kazao je da te osobe nisu bile ubijene u borbama, već su bile zarobljene, strijeljane i pokopane.

Kao dokaz za to svjedok je naveo da su mnogim žrtvama bile povezane oči i vezane ruke i da su povezi i žice pronađeni u grobnicama.

Prikazujući satelitske snimke koje su načinile vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i fotografije sa ekshumacije grobnica, Manning je izjavio da su tijela iz primarnih grobnica, u blizini mjesta egzekucija, u septembru 1995. prebačena u sekundarne grobnice na nedostupnim mjestima kako bi se zločin prikrio.

Mladić, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

U većini od četrdesetak primarnih i sekundarnih grobnica, naznačio je Manning, pronađeni su dokazi – poput puščanih čaura i poveza – koji su žrtve povezali sa određenim mjestima egzekucija u okolini Zvornika.

Kao primjer naveo je da su u dvije primarne grobnice u selu Glogova kod Bratunca pronađeni dijelovi vrata i zgrade skladišta u selu Kravica, udaljene osam kilometara.

Isti fragmenti zatim su pronađeni i u sekundarnim grobnicama u Zelenom Jadru, gdje je VRS u jesen 1995. premjestila tijela prvobitno pokopana u Glogovi, u okviru tajne operacije smišljene radi prikrivanja zločina.

U skladištu u Kravici, prema optužnici protiv Mladića i ranijim presudama, srpske snage su 13. jula 1995. ubile oko 1.000 srebreničkih Muslimana.

Opisujući strijeljanje oko 500 zarobljenih Muslimana u Kozluku 15. jula 1995. godine, Manning je rekao da su žrtve bile primorane da kleknu pokraj jame za đubre u kojoj su bile slomljene flaše iz obližnje fabrike, a potom je na njih pucano te su pale u jamu.

Staklo iz kozlučke primarne grobnice kasnije je pronađeno u sekundarnim grobnicama, izmiješano s posmrtnim ostacima.

Nastavak suđenja Mladiću je 11. jula, prenmosi BIRN - Justice Report.