{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočio očevidac ubistava i pokopavanja stotina Bošnjaka

F
23.5.2013. u 20:39
1
10
Svjedočio očevidac ubistava i pokopavanja stotina Bošnjaka
1
Svjedočio očevidac ubistava i pokopavanja stotina Bošnjaka
Ratko Mladić
Protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića u Haagu, svjedočio je “insajder”, očevidac ubijanja Bošnjaka iz Srebrenice i pokopavanja stotina njihovih tijela u okolini Bratunca u julu 1995. godine, javlja BIRN.
Zaštićeni svjedok RM-306 opisao je kako je 13. jula 1995. ispred Zemljoradničke zadruge u selu Kravica vidio ubistvo petorice bošnjačkih zarobljenika, dok su u blizini ležala mnoga beživotna tijela.

"Pored tih pet koje sam ja vidio - čovjek u zelenoj maskirnoj uniformi ubio je tih pet koji su ležali na travi - bila je još jedna gomila ubijenih ljudi. Bilo je tu, po mojoj procjeni, oko 40-50 ljudi", izjavio je svjedok.

Prema optužnici koja generala Mladića (70) tereti za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, u skladištu u Kravici srpske snage ubile su oko 1.000 bošnjačkih muškaraca, u prvom u nizu sistematskih masovnih ubistava zarobljenika.

RM-306 je precizirao da su iz Kravice “sva tijela prevezena u Glogovu i sahranjena u iskopanu raku”. Da iskopa četiri velike grobnice, kako je naveo, svjedoku - iz čijeg iskaza proizlazi da je bio pripadnik Civilne zaštite - naredio je pukovnik Ljubiša Beara, tadašnji načelnik za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a.

Kako je izjavio, pukovnik Beara najavio mu je da će “biti mnogo mrtvih tijela”, ali ne i odakle će biti donesena.

U Glogovu je, nakon što je RM-306 postupio po Bearinom naređenju, kamionima doneseno i u iskopane grobnice, u svjedokovom prisustvu, pokopano između “400 i 500 tijela”. Kako je izjavio, vjeruje da je “mnogo više” tijela zakopano u četiri rake kada on nije bio u Glogovi.

Tribunal u Haagu je pukovnika Bearu 2010. označio kao jednog od glavnih organizatora genocida u Srebrenici i nepravosnažno ga osudio na doživotni zatvor.

Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je pokopavanje tijela u Glogovi legalna “asanacija terena”, za koji je zakonom bila zadužena Civilna zaštita. Svjedok je potvrdno odgovorio.

Svjedok je, odgovarajući na pitanja branioca, potvrdio i da je, poslije rata u BiH, sa glavnim istražiteljem Haškog tužilaštva Jean-Rene Ruezom bio kod grobnica u Glogovi, koje su bile prazne. Ruez mu je tada, kako je kazao svjedok, rekao da je tijela “pokrao (oficir VRS-a) Momir Nikolić i sakrio ih na drugom mjestu”.

Tadašnji major Nikolić, bezbjednosni oficir Bratunačke brigade VRS-a, priznao je 2003. pred sudom u Haagu krivicu za zločine počinjene u Srebrenici i osuđen je na 20 godina zatvora.

Nikolić je potom svjedočio protiv više optuženih za srebrenički genocid, a, kako se očekuje, biće svjedok i protiv Mladića.

Nikolić je u priznanju i svjedočenjima izjavio da je učestvovao u premještanju tijela srebreničkih Bošnjaka iz primarnih u sekundarne grobnice, kojem je VRS s jeseni 1995. pribjegla da bi prikrila tragove masovnih ubistava.

Optužnica Mladića tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja Mladiću zakazan je za 24. maj, javlja BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: