{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Manje Daytona, a više Evrope u BiH"

S
22.3.2011. u 14:45
0
4
"Manje Daytona, a više Evrope u BiH"
0
"Manje Daytona, a više Evrope u BiH"
Emine Bozkurt
U Briselu je u ponedjeljak donesena odluka ministara za vanjske poslove EU o novoj strategiji za BiH, kojom se želi obustaviti zastoj u procesu eurointegracija naše zemlje. Svoj komentar na vijesti iz Brisela uputila je evropska parlamentarka Emine Bozkurt, glasnogovornica za BiH i poslanica u Evropskom parlamentu iz Holandije, koja zagovara drugačiji mandat predstavnika EU koji bi zamijenio visokog predstavnika u našoj zemlji.
"Nadajmo se da će to uraditi djelima, ne samo riječima" kazala je Bozkurt. "Evropski ministri su odlučili da EU treba imati svoje nezavisno predstavništvo, kako bi pojačali svoju prisutnost u državi. Ovo liči na jednu jaku i odlučnu inicijativu, ali nije sve to što se čini. Nova i jača uloga EU bi trebala dovesti do više uticaja Evrope, a manje Daytona, tako se bar misli. Ali za to je potreban predstavnik sa evropskim stavom prema BiH, koji ne mora gledati iza leđa da vidi da li ga sve članice podržavaju prije nego što donese neku odluku. OHR to čini i predstavlja interese sva tri naroda. Potrebno je da i predstavnik Evropske unije ima isti ili jači mandat prije nego što se uloga OHR smanji."

Evropski ministri također žele da novi predstavnik ima moći sankcionisati osobe koje ugrožavaju mir, stabilitet ili suverenitet države.

Bozkurt smatra da su konkretne sankcije potrebne i kada neko obustavlja proces reformi, kao što je potrebno ponuditi istinsku perpektivu za članstvo, ako se obaveze ispune.

"Za sada se imena tih osoba neće spominjati, zato je neočekivano da će EU sankcionisati osobe u foteljama koje su birane demokratskim putem. Evropa se treba glasnije izjasniti o pravim problemima, kao naprimjer, deblokiranju zakona koji su neophodni za EU integracje države. Neke članice EU bi se zaista htjele glasnije izjasniti, dok druge ne žele birati stranu. Dok se problemi i krivci za političku krizu u BiH ne imenuju i dok su svi 'pomalo krivi', ispada da niko nije kriv niti da se može išta uraditi da se popravi situacija. Ovakva situacija nikuda ne vodi, a trebalo bi da građani mogu pozvati svoje birane predstavnike da odgovaraju za neučinjena djela", kazala je poslanica.

Bozkurt je dodala i da EU treba početi nuditi građanima BiH konkretnu perspektivu.

"EU bi trebala ponuditi podršku nevladinim organizacijama, ohrabriti poduzetnike pristupačnim kreditima i snažno primijeniti ekonomske i finansijske reforme. Ekonomija BiH se mora promijeniti u jednu pravu tržišnu ekonomiju bez finansijske podrške države. Multietnička zajednica mora napraviti prostora za sve, baš kao i za manjine, kao što su Jevreji i Romi, za koje trenutno nema mjesta u najvišim političkim strukturama. Poslijeratni Ustav se mora izmijeniti da bi bilo mjesta za sve bh. građane. Najveća bosanska snaga je u njenoj omladini. Da bi BiH mogla biti funkcionalna država u budućnosti, omladina se mora uzeti u obzir u toku donošenja odluka. Čuju se pozivi omladine iz Banje Luke, Mostara i Sarajeva da se ide na proteste, da se traže konkretna i trajna rješenja, jer oni hoće svjetliju budućnost u BiH. EU može ponuditi značajnu pomoc da bi se to ostvarilo", navodi se na kraju saopštenja iz ureda Emine Bozkurt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: