Pozitiva(c) dana
0

Manje carina i više nade da 2011. bude jeftinija

Sarajevo-x.com
Jedna od vijesti koja nas je zasigurno obradovala jeste smanjenje ili ukidanje carinskih stopa na uvoz određene robe iz Evropske unije.

Time ćemo već od 1. januara bez plaćanja carine kupovati naftu i bezolovni benzin, a po smanjenoj carinskoj stopi (umjesto devet, šest posto) uvoziti polovne automobile.

Između ostalog, smanjit će se ili potpuno ukinuti carine na određene mliječne proizvode, te na meso i kafu. To su samo neki od proizvoda koji bi mogli biti jeftiniji, jer kako kažu u Upravi za indirektno oporezivanje, smanjenje carina ne znači nužno i smanjenje cijena. No, kako bilo, barem ćemo im se moći nadati.

Ako ste pomislili da je posrijedi samilost vladajuće kaste, prevarili ste se. Smanjenje i ukidanje carina rezultat je dogovorenog Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, čija je realizacija započela još 1. jula 2008. godine.

Smanjuje se carina na uvoz polovnih automobila iz EU

Taj sporazum naši predstavnici moraju poštivati kako bi se naša zemlja pridružila Evropskoj uniji, nisu dakle nipošto sami sebi odlučili izbiti novac iz ruku duboko uronjenih u državni budžet.

No, kako god, vijest je većini građana BiH došla kao lijep novogodišnji poklon. A, koliko ta većina žudi za jeftinijim proizvodima najbolje govori činjenica da su, naprimjer, prodavnice polovne garderobe, popularne second hand prodavnice, često smještene u skupim poslovnim prostorima u centrima gradova.