UIO BiH
0

Ukida se carina za neke vrste goriva, ali se ne zna hoće li oni pojeftiniti

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Od danas se ukidaju stope carina na uvoz određenih vrsta robe porijeklom iz EU, koje su obuhvaćene aneksima Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH.

Kako je ranije potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za proizvode - kao što su dizel-gorivo, bezolovni motorni benzin sa oktanskim brojem 95 ili većim i lož-ulja ekstra lakog - carina će biti u potpunosti ukinuta, a to se isto odnosi i na gume za bicikle, putničke automobile, autobuse i kamione.

Od danas će carina u potpunosti biti ukinuta i za određene proizvode tekstilne industrije, poput spavaćica i pidžama, kratkih majica, džempera,  pulovera i prsluka, trenerki, skijaških odijela, kupaćih kostima i slično.

Takođe, carina će u potpunosti biti ukinuta na određene predmete građevinske i metalne industrije i određene sportske rekvizite. 

Carina se u potpunosti ukida i na određene mliječne proizvode, poput namaza i sireva, na određene vrste povrća, te na ovčije i kozije meso.

Stope carine na uvoz određenih vrsta robe porijeklom iz EU, kao što su proizvodi poput bezolovnog motornog benzina sa oktanskim brojem manjim od 95,  od danas se smanjuje sa šest na četiri posto.

Isto se odnosi i na motorna ulja, tačnije kompresorska ulja za podmazivanje i turbinska ulja za podmazivanje, gdje će carina sa šest posto biti smanjena na četiri
Stopa carine za određene tekstilne proizvode - poput kaputa, ogrtača i pelerina od umjetnih i sintetičkih vlakana, odijela od vune, jakni, sakoa i hlača, kostima od vune, pamuka i sintetičkih vlakana, bluza i košulja od pamuka ili sintetičkih vlakana i slično, smanjena je sa devet na šest posto. 

Ovakvo postepeno ukidanje carina odnosi se i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva, kao i na polovna putnička motorna vozila s porijeklom iz EU za koja stopa carine sa devet smanjena na šest posto, dok će 2013. u potpunosti biti ukinuta carina na putnička motorna vozila iz EU.

Od početka 2011. godine smanjena je stopa carine sa šest na četiri posto na određene mliječne proizvode, poput nekih jogurta, mliječnih namaza i slično, u zavisnosti od sadržaja mliječne masnoće, zatim na teleće i juneće meso, te na prženu kafu, sa i bez kofeina.

U UIO navode da je teško je reći da li će doći do smanjenja cijena od početka godine zbog ukidanja i smanjenja carina. 

Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo zavisi od ponude i potražnje u datom momentu, dok u svakom slučaju ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu proizvoda.

Primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU započela je 1. jula 2008. godine. 
Već početkom primjene Privremenog sporazuma započelo se sa  ukidanjem i snižavanjem stopa carine na određene proizvode, kako je i dogovoreno u pregovaračkom procesu između BiH i EU. 

Od početka 2009. godine za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju porijeklo iz EU carine su u potpunosti ukinute, a  za ostale proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor sa EU da se stope carine postepeno smanjuju od 2008. do 2013. godine.