{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandilović: "Vojna bolnica je gađana iz svih oruđa i oružja"

F
19.7.2010. u 18:19
0
9
Mandilović: "Vojna bolnica je gađana iz svih oruđa i oružja"
0
Mandilović: "Vojna bolnica je gađana iz svih oruđa i oružja"
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Na suđenju Radovanu Karadžiću 13. svjedok Tužiteljstva u Haagu je na početku svjedočenja u ponedjeljak kazao da je Vojna bolnica u Sarajevu, u kojoj je radio, tokom 44 mjeseca opsade bila "gađana iz svih mogućih oruđa i oružja".
Svjedok Milan Mandilović, ljekar koji je od 1992. do 1995. godine radio u Vojnoj bolnici u Sarajevu, rekao je da je bolnica tokom cijelog rata bila na udaru granatiranja i snajperskog djelovanja s brda oko grada, na kojima su bile snage bosanskih Srba.

"Za nas nije bilo dileme ko puca - to su bile srpske snage. Znamo jer smo pratili odakle je dolazila pucnjava. (...) Ne vjerujem da je Armija BiH bombardirala Vojnu bolnicu, niti je imala sredstva za to ni interesa", dodao je Mandilović.

Mandilović je kazao da je tokom "44 užasna mjeseca u opkoljenom Sarajevu" Vojna bolnica često radila bez vode, plina, grijanja ili struje.

"Uvjeti su bili teški, hronično smo oskudijevalo u lijekovima, morali smo da vodimo računa o utrošku, i stalno reducirati, a broj oboljelih nije se smanjivao. Ipak, bolnica je na prvoj liniji fronta radila 24 sata tokom 44 mjeseca, i nijednom nije stala i došla u situaciju da ne može pružiti pomoć", kazao je.

Radovanu Karadžiću se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao bivšem vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga Republike srpske, sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene između 1992. i 1995. godine.

U optužnici stoji da je Karadžić od april 1992. do novembr 1995. godine sudjelovao u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja koja je bila usmjerena protiv civilnog stanovništva Sarajeva, a čiji je primarni cilj bilo širenje terora.

Svjedok Mandilović je kazao da su građani Sarajeva bili izloženi "svakodnevnom i intenzivnom teroru oruđa i oružja koja su okruživala grad", te da su živjeli u teškim uvjetima. Dugotrajno opsadno stanje, smatra svjedok, ostavilo je posljedice, koje su na građanima vidljive i danas.

"To se vidi kroz svakodnevnu nervozu i užurbanost, u prometu, kroz stalne manje sukobe, i vidite da to nije normalno ponašanje. Tako dugo opsadno stanje ostavilo je reperkusije ne samo na fizičke već i psihičke strukture", pojasnio je on.

Na ovom ročištu je okončano saslušanje Momčila Mandića, nakon više od 25 sati ispitivanja. Ovaj nekadašnji ministar pravde RS-a je ponovno kazao kako mu je poznato da je pravosuđe RS-a i tokom rata sudilo pripadnicima srpskog naroda za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima.

"Znam da je jedna osoba suđena i osuđena za ratni zločin u Zvorniku, to je vođa paravojne skupine Žute ose, i to je bila jedna od prvih akcija legalnih vlasti protiv paravojnih formacija koje se nisu htjele pokoriti vlastima", pojasnio je on.

Mandića je Sud BiH u februaru ove godine pravomoćno oslobodio krivnje za zločine počinjene tokom rata na području Sarajeva i Foče.

Suđenje Karadžiću nastavit će se u utorak, prenio je Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: