{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandić: "Želim biti svjedok pravde i istine, a ne svjedok optužbe"

F
30.6.2010. u 20:25
0
22
Mandić: "Želim biti svjedok pravde i istine, a ne svjedok optužbe"
0
Mandić: "Želim biti svjedok pravde i istine, a ne svjedok optužbe"
Momčilo Mandić, nekadašnji ministar pravde Republike Srpske u srijedu je prije početka svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću zatražio od Vijeća Tribunala u Haagu da bude smatran svjedokom Suda, a ne Tužilaštva.
Mandić, koji je u februaru ove godine pred Sudom BiH pravosnažno oslobođen krivice za zločine protiv čovječnosti i zločine nad civilima počinjene u Sarajevu i Foči, kazao je da ne želi imati bilo šta s Tužilaštvom, te da namjerava biti svjedok "pravde i istine, a ne svjedok optužbe".

- Želim da pred časnim Sudom kažem sve što mi je poznato, ali ne ispred Tužilaštva koje mi je to nametnulo, prijeteći ako ne budem svjedočio da ću biti i doveden i zatvaran radi toga, pojasnio je Mandić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) O-Gon Kwon odobrio je Mandićevu molbu, ali je kazao da će ga u interesu najboljeg izvođenja dokaza najprije ispitivati Tužilaštvo, a potom optuženi Karadžić.

Haško tužilaštvo je prije početka ispitivanja Mandića pročitalo sažetak njegove izjave u kojoj stoji da je bio upoznat da su vojska, policija i krizni štabovi u Republici Srpskoj (RS) vršili borbene operacije i etničko čišćenje nesprskog stanovništva.

Optužnica Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku RS i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, na teret stavlja genocid počinjen u sedam bosanskohercegovačkih općina 1992., te u Srebrenici 1995. godine, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Na ovom ročištu okončano je i ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ 185, nekadašnjeg pripadnika snaga UNPROFOR-a, koji je kazao da su srpske snage tokom rata u BiH "ostvarile opsadu Sarajeva“, kako bi izvršile blokadu ljudu koji su bili u gradu.

Optuženi Karadžić, koji se, između ostalog, tereti i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja usmjerenu protiv civilnog stanovništva Sarajeva, je rekao da su snage bosanskih muslimana vršile teror nad srbima i muslimanima u Sarajevu.

- Grad je bio pun vojske i pun kriminalaca, i to znatno utiče na ponašanje naše strane, jer je ono uslovljeno ponašanjem muslimana. U gradu su bili zatvori za Srbe, kriminal, pucanje - to je haos jedan koji jasno mora biti predočen Vijeću, kazao je Karadžić, i dodao da su snage Armije BiH imale više municije od Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok KDZ 185, koji je sa svjedočenjem počeo 28. juna ove godine, kazao je da nije upoznat s količinama municije kojima su raspolagale snage u Sarajevu, ali je dodao da zna da je Armija BiH dovlačila municiju i oružje izvan grada.

- Kada sam se krajem dana kretao po Sarajevu vidio sam smjene boraca, i ti borci nisu bili naoružani, što je značilo da su uzimali oružje od onih koji su bili na frontu, dakle očito je bio veliki problem s municijom i oružjem, pojasnio je zaštićeni svjedok.

Ispitivanje svjedoka Mandića nastavit će se u četvrtak, 1. jula, javio je BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: