BiH
6

Mandilović: FENA nije uputila zahtjev za intervju direktno sa mnom

Klix.ba
Milan Mandilović (Foto: Klix.ba)
Milan Mandilović (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović uputio je demant nakon što je Federalna novinska agencija (FENA) objavila navodni komentar federalnog ministra na usvojeni Zakon o radu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović u demantu informiše javnost da odgovori u intervjuu koji je objavljen u određenim medijima, a koji se odnosi na komentare novog Zakona o radu, nisu odgovori koje je on lično pripremio.

"Sektor za rad i zapošljavanje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je neposredno radio na izradi i pripremi novog Zakona o radu, te su isti definisali određene aspekte novog Zakona kao stručna lica koja su bila direktno involvirana u sam proces izrade", stoji u saopćenju Mandilovića.

Iz kabineta ministra ističu da imaju obavezu naglasiti da zahtjev upućen Ministarstvu od strane Federalne novinske agencije nije upućen kao zahtjev za intervju drektno sa ministrom, nego isključivo kao zahtjev za stručnim tumačenjem pojedinih odredbi novog Zakona o radu, a na koje je odgovore dala i mogla dati jedino stručna služba Ministarstva.

"Stoga, napominjemo da stavovi iskazani u navedenom intervjuu ne odražavaju stavove ministra Mandilovića, te da je on mišljenja da Zakon nije smio biti upućen u parlamentarnu proceduru bez usaglašenosti svih socijalnih partnera koji su učestvovali u izradi Zakona. Ministar nije i ne bi nikada učestvovao u komentarisanju ili analiziranju bilo kakvog propisa koji je predložen ili usvojen bez prethodne saglasnosti svih zainteresiranih strana na koje se odnosi", piše u saopćenju.

Iz kabineta ministra na kraju još jednom ističu da odgovori dostavljeni Federalnoj novinskoj agenciji su isključivo odgovori stručne službe Ministarstva, koja je i učestvovala u pregovorima i izradi Zakona o radu.