{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mašić: Premijer je imao predstavu za javnost, sad znamo ko je kriv za ovakvo stanje u zemlji

1.8.2015. u 17:30
156
119
Mašić: Premijer je imao predstavu za javnost, sad znamo ko je kriv za ovakvo stanje u zemlji
156
Mašić: Premijer je imao predstavu za javnost,  sad znamo ko je kriv za ovakvo stanje u zemlji
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Niti jedan od ukupno 45 predloženih amandmana nisu usvojeni, to samo pokazuje da nije postojala dobra volja, i da je ono što je premijer Novalić jučer ispričao bila jedna obična predstava za javnost i farsa, kazao je za Klix.ba Damir Mašić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu Federacije komentarišući sjednicu Zastupničkog doma FBiH na kojoj je usvojen Zakon o radu.
Mašić je na Prijedlog zakona o radu uložio osam amandmana, a svi su odbijeni.

"Moji amandmani su bili vezani za ispunjavanje svega onoga što je navedeno u Reformskoj agendi koja je usvojena i prihvaćena. To je između ostalog borba protiv rada nacrno. Mislim da je jučerašnjim ponašanje i ishodom glasanja, a i odbijanjem svih 45 amandmana od strane Vlade pokazano da niti je premijer Novalić niti bilo ko drugi imao ozbiljnu namjeru da popravi bilo šta u tom Zakonu. Sve je bilo unaprijed izrežirana predstava nije bilo dobre namjere, volje i želje da se popravi Zakon", smatra Damir Mašić.

Pojasnio je da su njegovi amandamani bili direktno vezani za suzbijanje rada nacrno i za poboljšanje rada inspekcija koje kontrolišu rad na terenu.

"Ja zaista smatram da je sramotno da poslodavci, odnosno odgovorna, fizička lica koja drže radnike bez ugovora, budu kažnjeni sa 200 KM, a privredna društva sa 500 KM", pojasnio je.

Mašić je u svom osmom amandmanu tražio da te kazne budu veće, ali je i taj, kao i svi ostali amandmani odbačen. Mašić je uložio i amandman koji je dozvoljavao inspektorima rada da u posebnim okolnostima prilikom inspekcije mogu izvršiti privremeno zatvaranje objekta i izdati zabranu rada odnosno zabrani obavljanje djelatnosti ukoliko se inspektoru onemogući provođenje nadzora, ukoliko se kod poslodavca zateknu radnici bez Ugovora o radu, ukoliko se zatekne stranac bez razne dozvole i slično.

Ključni amandman je bio prvi koji se odnosi na predloženi tekst Zakona o radu i to na član 4. a to je da radnik može stupiti u rad isključivo nakon prijave na penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

"Inspektori nalaze radnike koji objektivno rade nacrno zbog pojedinih poslodavaca, uvijek postoji izgovor da su papiri predani, da se nešto čeka. Ovaj amandman je precizirao i trebao je da vrlo jasno da u Zakonu naloži da niko ne može stupiti na rad dok se papirologija ne skupi i dok ne budu postojali jasni dokazi da je ta osoba osigurana", pojasnio je Damir Mašić i dodao da nije postojala dobra volja da se Zakon popravi.

Mašić je skrenuo pažnju i na to da niti javne kompanije, niti preduzeća koja su u vlasništvu države bilo kog nivoa ne objavljuju javni konkursi za zapošljavanje.

"Amandman koji se odnosio na članove 20 A i 20 B je propisivao da poslodavci koji su sa pretežnim državnim kapitalom i javne ustanove kojima Federacija, kanton ili općina imaju status vlasništva, dužni su da popunu radnog mjesta javno oglase. Ni taj amandman nije usvojen", pojasnio je Damir Mašić.

Na kraju je istakao da se jučer izdefinisala parlamentarna većina kroz glasanja i da se nada da će se ta trakavica konačno zaustaviti.

"Sad jasno znamo ko je odgovoran za stanje u kojem se zemlja nalazi i u kojoj će se Federacija nalaziti. Bitno je da imamo te adrese", rekao je na kraju razgovora Damir Mašić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu Federacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: