Specijalni izvještaj
0

Maloljetnim prestupnicima se uskraćuju osnovna prava

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je predstavljen specijalni izvještaj "Mladi i djeca u sukobu sa zakonom", koji je rezultat istraživanja o stanju u ustanovama za smještaj maloljetnika i djece u sukobu sa zakonom u našoj zemlji.

Istraživanje je provela Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH (Odjel za praćenje prava djeteta) u saradnji sa regionalnom kancelarijom organizacije Save the Children u Sarajevu. Obuhvaćeno je osam nadležnih ustanova na prostoru cijele BiH, a podaci su prikupljani od stručnog kadra i maloljetnika u ovim ustanovama te kroz razgovor sa stručnjacima u vezi sa pravnim okvirom i stanjem na terenu. Uočeni su nedostaci u svih osam ustanova te su u tom smislu izdane preporuke nadležnima.

Fizičko kažnjavanje

Aleksandra Marin Diklić iz Odjela za praćenje prava djeteta kao primjer je navela da se maloljetnici u Zenici žale na fizičko kažnjavanje nadzornika, u Banjoj Luci na nemogućnost obrazovanja, a u Tuzli na nedostatak zdravstvene zaštite, čime se krše njihova osnovna ljudska prava. Dodatni je problem činjenica da u pojedinim slučajevima maloljetnici izdržavaju zatvorsku kaznu sa punoljetnim zatvorenicima.

"Mi smo na ovaj način došli do saznanja o uslovima u kojima borave djeca u ovim ustanovama i prenosimo njihov glas. Dobili smo podatke o nedostacima te smo izdali preporuke nadležnima, jer vlast je dužna osigurati garantirana prava ovoj djeci", kazala je predsjedavajuća Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH Nives Jukić.

Direktorica Save the Children Sarajevo Andrea Žeravčić je istakla problem nepotpune implementacije mjera za djecu koja dođu u sukob sa zakonom. Navela je i kako djeca bivaju žrtve nasilja tokom pritvora, da im se uskraćuje kontakt sa roditeljima i rodbinom, te da se nedovoljno provode mjere koje su alternativa pritvoru. Napomenula je i da su, uz sve navedeno, sudske procedure u slučajevima maloljetničkog prestupništva dugotrajne.

Resocijalizacija prestupnika

"Treba znati da je smjestiti dijete u zatvor posljednja opcija i mjera i da treba učiniti sve da do toga ne dođe. No, i kad se to desi, to dijete je i dalje briga institucija i države, a treba znati i da je to tako čak i nakon što maloljetnik izdrži određenu sankciju. Društvo se mora pobrinuti za njegovu potpunu resocijalizaciju i integraciju u društvu, odnosno osigurati da ponovo ne dođe u sukob sa zakonom", zaključila je Aleksandra Marin Diklić.

Izdate preporuke se, između ostalog, odnose na potrebu osnivanja posebnih ustanova maloljetničkog zatvora, odnosno vaspitno-popravnih domova, da se kontinuirano provodi nadzor rada sa maloljetnicima u ovim ustanovama, kao i da se reguliše pitanje prava na zdravstvenu zaštitu u ustanovama.

Također, ukazano je na potrebu prioritetnog usvajanja federalnog zakona o zaštiti i postupanju sa maloljetnicima u krivičnom postupku, na potrebu usavršavanja stručnjaka koji rade sa ovim maloljetnicima, te na potrebu upošljavanja dodatnog stručnog kadra.