BiH
83

Mališani Dječijeg doma na Bjelavama obradovani igračkama i paketima hrane

Piše: M. N.
Volonteri Udruženja za pomoć socijalno ugroženoj djeci "Smješak" odlučili su uljepšati ljetne dane štićenicima Dječijeg doma na Bjelavama (KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo) doniravši im pakete pomoći u kojima se nalazila hrana, gardaroba i obuća, te igračke.

"Djeca su većinom bila na moru tako da nismo imali mogućnost da ih obiđemo. Nadam se da ćemo im barem malo vratiti smiješak na lice. Obećali smo da ćemo ih opet obići i družiti se s djecom", rekla je za Klix.ba Jasminka Turkić-Iković, predsjednica Udruženja.

Uposlenici Dječijeg doma su se zahvalili na donaciji kazavši da im je svaka pomoć dobro došla.

Dječiji dom na Bjelavama postoji već 115 godina koliko brinu o djeci koja su ostavljena, čiji roditelji nemaju mogućnosti da brinu o njima ili su izgubili roditelje. Svi mališani i uposlenici ove ustanove su poput jedne porodice i trude se da žive normalan život.

Zahvaljujući donacijama i novčanoj pomoći općina u tome i uspijevaju. Jednom godišnje imaju Dan otvorenih vrata kada se svi građani mogu družiti s djecom, te podijeliti s njima životnu svakodnevnicu.

Udruženje Smješak pomaže socijalno ugroženoj djeci širom BiH duže od dvije godine, a nedavno su otvorili i svoje predstavništvo u Hrvatskoj.