BiH
0

Mališani uživali u prirodi na 9. rođendanu projekta Superbus

Klix.ba
Edukativni program organizacije SOS Dječija sela BiH pod nazivom Superbus proslavio je jučer svoj deveti rođendan, uz veliki broj mališana i njihovih roditelja koji su učestvovali na kreativnim i edukativnim radionicama na Vrelu Bosne.

Superbus rođendan je dio projekta "S djecom oko svijeta", koji se realizira pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške.

"Na ovogodišnjoj rođendanskoj zabavi djeca su imala priliku upoznati se sa norveškom kulturom i tradicijom na kreativan, dinamičan i interaktivan način, učestvujući u kreativnim radionicama, društvenim igrama, velikom vikinškom poligonu te brojnim drugim sadržajima" istakla je Daniela Božinović, koordinatorica Superbus tima.

Cilj projekta "S djecom oko svijeta" je edukacija djece o različitim kulturama i tradicijama, te promocija multikulturalnosti i tolerancije. Istražujući različite kulture putem umjetnosti, muzike, kulinarstva, književnosti, sporta, istorije, geografije i arhitekture, djeca proširuju svoje horizonte i razvijaju razumijevanje i poštovanje kulturnih različitosti. Superbus tim je do sada obišao na stotine različitih lokacija na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a u više od 3.000 radionica učestvovalo je preko 74.000 djece i 10.000 odraslih osoba.

Cilj Superbus aktivnosti je pružiti podršku svoj bosanskoherecegovačkoj djeci, te doprinijeti kvalitetnom razvoju djeteta, unapređenju zajednice, promovirati dječija prava, solidarnost, toleranciju i uvažavanje različitosti. Superbus tim čine četiri profesionalca: profesori pedagogije, psihologije, umjetnosti i sporta, kao i šareni kombi prepun didaktičkog materijala za rad sa djecom. Superbus tim nastoji osigurati kvalitetno provođenje slobodnog vremena djeci i mladima širom zemlje, u skladu sa definiranim pedagoškim ciljevima. Specifičnost Superbus programa je mobilnost i inovativni metod učenja kroz igru.

Pored Superbus programa Organizacija SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini djeluje kroz dva SOS Dječija sela (u Sarajevu i Gračanici), SOS Društveni centar „Hermann Gmeiner“ (u Sarajevu), SOS vrtiće (u Sarajevu, Goraždu i Mostaru), te projekat Jačanja porodice (u Sarajevu, Mostaru i Goraždu).