BiH
171

Mali kustosi Zemaljskog muzeja BiH predstavili prvu zbirku: Publika naučila šta su sepet, bešika i dvojnice

Piše: M. S.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U prostoriji punoj zainteresiranih članova porodice i prijatelja danas su u Zemaljskom muzeju BiH svoju prvu izložbu napravili članovi "Male škole muzeologije". Djeca uzrasta od 7 do 12 godina prezentovala su posjetiocima dijelove svoga kulturnog naslijeđa, o kome su učili protekla četiri dana.

Svaki od malih kustosa predstavio je neki tradicionalni predmet sa područja BiH. Tako su posjetioci imali priliku saznati o jarmu, bešici, sepetu i drugim predmetima. Jedan dio činili su opisi predmeta, a drugi izmišljene priče o njima.

Kustos u Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH Samir Avdić rekao je da je drugi dio izložbe bila ideja djece. Kaže da su pokazivali veliki interes i inovativnost, te da su sami odlučili napraviti paralelnu izložbu.

"To je samo jedan od primjera gdje su oni unijeli nešto novo u tu školu, nešto što ja nisam planirao", kaže Avdić, dodajući da su djeca nadmašila njegova očekivanja.

Najveći aplauz prilikom predstavljanja predmeta pokupio je jedan od najmlađih učesnika, sedmogodišnji Ahmet Hafizagić, koji je pričao o sepetu. Kaže da ranije nije znao o ovom predmetu, a sada ga je predstavio i drugima. Za proteklih nekoliko dana kaže da mu je bilo super, te da je mnogo naučio.

Lea Bošković govorila je o kašiknjari, a smatra da je kroz ovu školu naučila dosta korisnih stvari.

"Fino je bilo, naučili smo svašta novo o muzeju. Na primjer, juče smo kopali djeliće posude, pa smo ih lijepili, a neke smo i ponijeli kući za uspomenu", kaže Lea.

Ena Lalić objasnila je šta su dvojnice.

"To je kao dvije spojene frule, na jednoj imaju četiri rupice, na drugoj dvije. Na dvojnicama se prije svirala muzika, kao frule", priča Ena, dok njena drugarica Farah Daul pokazuje na svoj opis pluga za oranje zemlje, o kome ranije nije mnogo znala.

"Neke dijelove sam znala, a neke pronašla na internetu. Jako je lijepo, naučila sam mnogo novih stvari o ovom muzeju", kaže Farah, te dodaje da je tokom programa našla nove drugove i drugarice.

Povedeni dobrim iskustvom sa prve "Male škole muzeologije", uposlenici Zemaljskog muzeja već planiraju sljedeću za januar, u toku školskog raspusta.