Kultura
449

BiH dobija male kustose: Djeca uče o skrivenom muzejskom svijetu i spremaju izložbu

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zemaljskim muzejom BiH u Sarajevu danas odzvanjaju dječiji glasovi. Djeca uzrasta od sedam do 12 godina učestvuju u Maloj školi muzeologije gdje će četiri dana učiti o radu u Muzeju koji je često skriven od očiju javnosti te će dobiti zvanje "malih kustosa".

Ovo je prva škola ovog tipa i trajat će četiri dana, a diplome će dobiti 25 djece. Kustos u Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH Samir Avdić rekao je kako većina ljudi pa i djeca, znaju za kustose i postavke, a vrlo malo znaju o poslovima koji se dešavaju prije nego postavka "ugleda svjetlost dana".

"Odavno sam razmišljao o tome da kroz radionice upoznam djecu sa skrivenim muzejskim svijetom, kakvi su naši depoi u podrumima ili naše konzervatorske i preparatorske radionice, dokumentacija i sl. Djeca će, nakon što usvoje osnovna znanja o tome šta se dešava s muzejskim predmetom koji neko naprimjer pokloni muzeju, proći cijeli proces inventarisanja, fotografisanja, smještanja u depo pa potom istraživanja predmeta i izrade priče kako bi bio izložen", rekao je Avdić za Klix.ba.

Radionice traju četiri dana, a mališani će uz igru i zabavu naučiti mnogo toga. Učit će o popunjavanju etnološke zbirke i raditi s replikama, raditi arheološke radove, upoznati se o načinu prepariranja, a na kraju će biti upriličena i izložba koju će oni pripremiti, otvoriti i predstaviti posjetiocima i medijima.

"Spremit će etnološku izložbu sačinjenu od replika koje smo radili za jedan projekat, a sastoji se od 20 drvenih predmeta. Oni će pisati legendu, dizajnirati izložbu, davati izjave za medije i pričati na otvorenju. U suštini, djeca će raditi ovih dana ono što ja radim. Na ovaj način odgajamo novu publiku. Kada ova djeca u toj dobi steknu naviku da dolaze u muzej onda je za pretpostaviti da će dolaziti i kada odrastu. Mi danas imamo generaciju koja nije dolazila u muzej u dječijoj dobi pa ga ne posjećuju ni danas jer nemaju tu naviku. Ovo je važno za njihov psihološki razvoj jer upoznaju svoje kulturno-historijsko naslijeđe i borave u kulturnoj instituciji, što je bolje nego da sjede kući za kompjuterom", rekao je Avdić.

Roditelji su oduševljeni ovom idejom i rado su ostavili svoju djecu u sigurnim rukama u ovoj kulturnoj instituciji. Cilj je da nauče o svom porijeklu i kulturi zemlje u kojoj žive.

"Treba razvijati djecu da znaju ko su i šta su. Dok sam išla u školu, obaveza nam je bila svaki mjesec obići muzej. Moja unuka je iz Sirije i došla je prije četiri godine. Oduševljena je ovim, a i ja sam. Željela bih da mnoge institucije pokrenu ovakve stvari jer oni su mali i sada što im uđe u glavu ostaje za cijeli život. Nas dvije smo i čuvale muzej jer ja kulturu svoga grada ne dam", rekla nam je Bahrija Alić, nana sedmogodišnje Ajle Al-Res.

Mala škola muzeologije završava u petak kada će biti podijeljene diplome malim kustosima i svečano otvorena njihova izložba.