Pomen na 8.372... ubijenih
34

Mala Sara nosit će cvijet za dvojicu ubijenih amidža

Piše: A. Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Djevojčica Sara Šahmanović ima tri godine i do sada je već nekoliko puta bila u Potočarima, gdje njeni roditelji svake godine dolaze. U genocidu u Srebrenici ostala je bez dvojice amidža i oko 200 članova porodice Šahmanović. Narednih 11 dana i ona će nositi svijet u spomen na njih i na sve žrtve genocida u Srebrenici.

"Ima tri godine, ali da samo vidite koliko ona o svemu priča. Pita za amidže, mi joj pričamo o svemu što se dogodilo i redovno dolazimo. Vodili smo je u Potočare, jer to što se desilo njenoj porodici i svim Srebreničanima se nikada ne smije zaboraviti i mi stariji ne smijemo dozvoliti da djeca ne znaju šta se tamo desilo", ispričala nam je Mirsada Šahmanović, koja je također dobila cvijet.

Žene iz gračaničkog udruženja "Gračaničke kere" sa majkama Srebrenice vrijedno su tehnikom "keranja" ručno i s puno ljubavi izradile 15.000 cvjetića koji su u petak u 11:55 sati dijeljeni u Sarajevu na Trgu Djece Sarajeva, u Tuzli pred Kapijom, pred Robnom kućom u Zenici, u prostorijama Udruženja u Gračanici, a dio će biti podijeljen i u Srebrenici majkama koje žive u tom gradu. Kako je rečeno u Sarajevu, cvjetovi će biti dijeljeni i u Potočarima, te su svi koji danas nisu uspjeli dobiti cvijet, pozvani da 11. jula dođu u Srebrenicu i odaju počast nastradalima.

Na Trgu Djece Sarajeva okupilo se više stotina građana koji su željeli uzeti cvijet kako bi ga nosili narednih 11 dana i na taj način sve podsjećali na srebreničku tragediju. Cvijet je izrađen sa 11 bijelih latica koje simboliziraju 11. juli, boja je simbol nevinosti, simbol nevino stradalih, a zelena boja tučka simbolizira boju čohe koja se stavlja preko mejta. Svi koji su dobili cvijet pozvani su da ga dostojanstveno nose, a poslano je i upozorenje da se ne nasjeda na eventualne zloupotrebe ukoliko bi neko odlučio da proizvodi i prodaje cvijet, jer su cvjetovi besplatni.

Po cvjetove su došli i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, premijer FBiH Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, ministar poljoprivrede FBiH Jerko Lijanović te drugi predstavnici vlasti. Prilikom podjele stvorila se velika gužva i dok su skoro svi iz vlasti iskoristili privilegiju i preko reda dobili svoj primjerak, poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić odlučio je čekati red sa ostalim građanima.