Cvjetovi na reverima članova
0

Simbol Srebrenice u Evropskom parlamentu

Sarajevo-x.com
Poslanici Evropskog parlamenta iz ALDE grupe - Savez liberala i demokrata za Evropu Diana Wallis (Velika Britanija) i Jelko Kacin (Slovenija), distribuirali su članovima Evropskog parlamenta vezeno cvijeće u bijelom i zelenom, simbole Srebrenice.

Cvjetove izrađene u okviru radionice "Gračaničke kere" ove godine preuzele su majke Srebrenice. Simbol se u vidu bedža nosi od 1. do 11. jula u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici. Svaki cvijet je jedinstveno djelo od 11 latica koje simbolišu 11. juli 1995, kada je vojska bosanskih Srba počela ubijanje 8.000 bošnjačkih dečaka, muškaraca i staraca. Bijela boja predstavlja nevinost, zelena u sredini nadu i pomirenje.

"Evropski parlament je 17. januara 2009. usvojio Rezoluciju o Srebrenici, koja 11. juli proglašava evropskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Cvijet koji ste primili predstavlja poruku i posvećenost poruci Rezolucije i ponavlja solidarnost poslanika Evropskog parlamenta sa žrtvama genocida u BiH. Na ovaj način želimo da pomognemo iscjeljenju bolnih rana iz prošlosti", rekli su u pismu upućenom članovima EP Wallis i Kacin, predlagači Rezolucije i dobitnici priznanja Srebrenica 1995.

"Rođaci žrtava genocida u Bosni i Hercegovini pozivaju sve članice Evropskog parlamenta da u prvim danima jula nose simbole Srebrenice i potvrde privrženost Rezoluciji. Time bi takođe izrazili saučešće porodicama 600 žrtava genocida, koji će ove godine, sljedećeg ponedeljka, 11. jula, biti sahranjeni u Potočarima. Majke Srebrenice pozdravljalju dobru volju i napore Evropskog parlamenta i vjeruju u budućnost. One također smatraju da su riječi 'nikad više' čvrsto usidrene u srcima ljudi širom Evrope", istakli su poslanici.

Jelko Kacin će, kao i posljednjih godina, prisustvovati komemoraciji i sahrani novih 600 identifikovanih žrtava genocida na spomen groblju u Potočarima, saopšteno je iz Kacionovog ureda.