{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Majke enklava Srebrenica i Žepa u petak dijele cvjetiće

F
1.7.2011. u 08:38
0
0
Majke enklava Srebrenica i Žepa u petak dijele cvjetiće
0
Majke enklava Srebrenica i Žepa u petak dijele cvjetiće
Munira Subašić (Foto: Fotoservis)
Predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić najavila je da će danas, u pet minuta do 12 sati u četiri grada u BiH biti podijeljeno 15.000 cvjetića, koji su simbol stradanja Bošnjaka tokom rata u BiH.
Ona kaže da su cvjetiće uradile žene Udruženja zajedno sa članicama Udruženje "Gračaničke kere" iz Gračanice, a čini ga 11 bijelih latica i zeleni tučak.

"Bijela boja je simbol nevinosti, simbol nevino stradalih 11. jula u Srebrenici 1995. godine, ali i ostalih Bošnjaka tokom ratu u BiH, a kad se umre muslimani se umotaju u bijeli čaršaf. Zelena čoha stavlja se preko mejta koji se kopa. Zelena bola je i simbol buđenja proljeća pa smo tako htjeli da probudimo sve građane Evrope i svijeta jer mislim da zaboravljaju, a zaborav će nas ubiti," kaže Subašić.

Podjela cvjetića u petak u 11.55 bit će upriličena u Sarajevu (na Trgu djece Sarajeva), Tuzli (pred Kapijom), Zenici (pred robnom kućom), Gračanici (prostorije Udruženja), a dio će biti podijeljen i u Srebrenici majkama koje žive u tom gradu. Pozvala je nosioce raznih nivoa vlasti u BiH da se odazovu tom događaju i cvjetiće stave na svoje revere.

Po riječima Subašić, cvjetić - simbol stradanja nosit će i članovi Tužilaštva u Hagu zajedno sa Seržom Bramercom, američke ambasade u Sarajevu, članovi raznih nevladinih organizacija u inozemstvu. Cvjetić - simbol stradanja nosili su, kaže Subašić, i članovi marša mira koji je nedavno održan u Ženevi.

Munira Subašić najavila je da će grupa članica Udruženja, zajedno s drugim nevladinim organizacijama iz BiH, otputovati u Hag gdje će 4. jula pratiti izjašnjenje o krivnji bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Dio članica Udruženja prisustvovat će skupu "Svi smo mi svjedoci" koji istim povodom u Sarajevu organiziraju Savez logoraša BiH i udruženja žrtava rata u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: